LibreOffice kuulutas välja Saudi-Araabia lokalisatsiooniprogrammi araabia-keelsete funktsioonide laiendamiseks

Dokumendi Fond ning Tasuta Vabavaralise Tarkvara Tehnoloogia Rahvusvaheline Programm (Motah) annavad Saudi-Araabias, Kuningas Abdulaziz’e Teaduse ja Tehnoloogia Linnas teada ühisest koostööst  LibreOffice’i arendamisel.

13. september 2012, Berliin – Dokumendi Fond ja Tasuta Vabavaralise Tarkvara Tehnoloogia Rahvusvaheline Programm (National Program for Free and Open Source Software Technologies; Motah: http://www.motah.org.sa) teatavad Kuningas Abdulaziz’e Teaduse ja Tehnoloogia Linnas (King Abdulaziz City for Science and Technology – KACST) Saudi-Araabias Lokaliseerimisprojekti käivitamisest. See programm suurendab LibreOffice’i Araabia keelte tuge ja parandab sellega seotud tarkvaralisi probleeme, mis aitab tõsta ja parandada ka LibreOffice’i üldist kvaliteeti.

liberoffice_image

LibreOffice’i Motah Projekt (http://motah.org.sa/en/?q=node/94) on üks paljudest tegevustest Motah’i programmis, mis toimub KACST-s ning kus uuritakse erinevatelt elualadelt pärit tarkvaratoodete toetust ja sobivust Araabia kasutajatele. Pärast seda alustab Motah’i tiim väljavalitud tarkvaratoodetega tööd nende nõuete ja vajaduste täitmiseks. Põhjusel, et kõik arvutikasutajad vajavad korralikku kontoritarkvara, valiti LibreOffice ka esimeseks lokalisatsiooni projektiks.

Projekti peamised eesmärgid on järgmised:

  1. Uurida LibreOffice’it ja selgitada välja kõik tarkvaravead, mis on seotud Araabia keelega ja kontrollida tarkvara suutlikust täita korrektselt paremalt vasakule (Right-to-Left; RTL) kirjutatava teksti funktsioone.
  2. Eemaldada tarkvaravigu ja suurendada LibreOffice’i tuge paremalt vasakale kirjutatavate keelte tuge. Vead on avastatud kas Motah’i tiimi poolt või postitatud LibreOffice’i Bugzilla veebileheküljele.
  3. Suurendamaks tarkvara kasutatavust, lihtsustatakse ja suurendatakse LibreOffice’i graafilise kasutajaliidese kasutusmugavust.
  4. Täiustada LibreOffice’i Araabia dokumentatsiooni, samal ajal parandatakse ka olemasoleva kasutajaliidese tõlget.

arab-language

 

Abdulrahman Alarifi, Motah’i Programmi juhataja: “Motah’i programmi raames pilootprojektina käivitatud LibreOffice’i toetusprojekt on esimene omataoline Araabia regioonis. Programm on loodud Araabia keele toetamiseks ja kasutamiseks tänastes modernsetes tehnoloogiates. Tänu noortele vabvaraentuasistidest kohalikele tarkvarainseneridele on Motah teinud esimesed parandused LibreOffice 3.6.1 versiooni, parandades mitmeid Araabia keelega ja RTL formaadiga seotud vigu. Motah jätkab nende vigade otsimist ja eemaldamist ning samal ajal tegeleb ka Araabia abitekstide ja dokumentatsiooni loomisega Araabia keelt kõneleva ITK kommuunile. Pealuv on näha, kuidas Avatud Dokumendi Fond ühendab  erinevaid kultuure, keeli ja geograafilisi asukohti ümber LibreOffice’i arenduse – see on parim tasuta kontoritarkva, mis kunagi olnud.”

Kommenteerib Florian Effenberger, Dokumendi Fond’i juhatuse esimees: “Motah’i võtmepanus LibreOffice’ile on demonstreerib Dokumendi Fond’i kui unikaalset sõltumatut organisatsiooni, mis on võimeline nii tasuta kontoritarkvara kui ka sellega seotud koostalitusvõimet arendama. Et garanteerida igale kasutajale, sõltumata oma geograafilisest asukohast või keelest, tasuta emakeelne kontoritarkvara, tuleb TDF-i sisemistes struktuurides leida tasakaal organisatoorsete ja vabatahtlike tegevuste vahel.”

Araabia keelt räägitakse ametlikult 26 ühendriigis (Alžeeria, Bahrein, Tšaad, Komoori, Djibouti, Egiptus, Eritrea, Iraan, Iraak, Iisrael, Jordaania, Kuveit, Liibanon, Liibüa, Mali, Mauritaania, Maroko, Nigeeria, Omaan, Palestiina, Katar, Saudi-Araabia, Somaalia, Sudaan, Süüria, Tuneesia, Türgi, Araabia Ühendemiraadid, Jeemen) ja seda räägib ligikaudu 440 inimest.

Moderne Araabia kirjakeel on tuletatud Koraanist (teatakse ka kui klassikalist Araabia või Koraani keelt) ja seda õpetatakse (üli)koolides ning kasutatakse erineval tasemel töökohtades, valituses ja meedias.

LibreOffice on emakeeles kättesaadav üle 95% maailma elanikele. Seda peamiselt tänu ülemaailmsele vabatahtlikute komuunidele, mis ulatuvad üle viie maailmajao.

LibreOffice on tasuta allalaetav (eesti keeles) meie allalaadimise leheküljelt: https://libreoffice.ee/laadi-alla/

Dokumendi Fond’ist (The Document Foundation – TDF)

Dokumendi Fond on avatud, iseseisev ja -majandav, meritokraatlik organisatsioon, mis tugineb OpenOffice’i komuuni kümne aastat tehtud tööl. TDF loodi usus, et erinevate kultuuride seguna sündinud iseseisev fond on nii ettevõtetele kui ka vabatahtlikele osalejatele parim lahendus, mis aitab koostada parimat vaba ja tasuta kontoritarkvara. TDF’i on oodatud kõik vabatahtlikud, kes nõustuvad fondi võtmeväärtustega, löövad kaasa fondi tegevustes ja nõustuvad sponsorettevõtete esindajate osalemisega ja tööga kui võrdsetega teiste vabatahtlike seas. 30. augusti 2012 seisuga on TDF-is rohkem kui 140 liiget ja üle 2000 vabatahtliku ja toetaja üle maailma.

Motah’i meediakontakt:

Abdulrahman Alarifi – Motah’i Programmi juhataja
Mobiil: 00 966 561939678 – E-mail: aarifi@kacst.edu.sa

TDF’i meediakontaktid:

Florian Effenberger (Münhen, Saksamaa, UTC+1)
Telefon: +49 8341 99660880 – Mobiil: +49 151 14424108
E-mail: floeff@documentfoundation.org – Skype: floeff
Charles H. Schulz (Pariis, Prantsusmaa, UTC+1)
Mobiil: +33 6 98655424 – E-mail: charles.schulz@documentfoundation.org
Eliane Domingos de Sousa (Rio de Janeiro, Brasiilia, UTC-3)
E-mail: elianedomingos@documentfoundation.org – Skype: elianedomingos
Italo Vignoli (Milan, Itaalia, UTC+1)
Mobiil: +39 348 5653829 – E-mail: italo.vignoli@documentfoundation.org
Skype: italovignoli – GTalk: italo.vignoli@gmail.com