Document Foundation tähistab oma esimest aastapäeva

LibreOfficele anti hiljuti IDG InfoWorld BOSSIE 2011 aasta auhind ja OWF Experiment 2011 aasta auhind parima avatud lähtekoodiga tarkvara eest.

Internet, 28 September 2011 – Document Foundation (The Document Foundation, TDF) tähistab oma esimest aastapäeva, aasta on möödunud LibreOffice projekti avalikustamisest ja esimese beetaversiooni välja laskmisest. “See, mis me oleme vaid 12 kuuga saavutanud, on uskumatu,” ütleb Charles Schulz, juhtivkomitee liige.”Vaatame mõningaid numbreid: meil on 136 liiget, keda on nimetatud seoses nende panusega projekti, meil on umbes 270 arendajat ja 270 lokaliseerijat (kuigi me alati soovime neid juurde), paljud neist on ühtlasi ka liikmed; meil on üle 100 meililisti üle 15 000 lugejaga, kellest pooled saavad kõiki meie teateid ja meist on olnud tuhandeid artikleid meedias üle maailma.

LibreOffice on üle 330 panustaja kombineeritud töö tulemus – sealhulgas ka endised OpenOffice.org arendajad – kes on teinud kokku enam kui 25 000 tegevuse. Arendajate kogukond on hästi tasakaalus firma poolt sponsoreeritavate panustajate ja iseseisvate kogukondlike vabatahtlikeni: SUSE ja projekti uustulnukatest kogukondlikud vabatahtlikud teevad umbes 25% kogu tööst, edasine 20% tuleb RedHat’ilt ja veel 20% OpenOffice.org koodibaasist. Ülejäänud töö tuli TDF’i eelsetelt panustajatelt, Canonical arendajatelt ning sellistelt organisatsioonidelt nagu Bobiciel, CodeThink, Lanedo, SIL, ja Tata Consultancy Services.

Kogu see töö annab tulemusi. Kiirem, usaldusväärsem ja rikkalikumate omadustega, kui selle eelkäijad, LibreOffice kogemus on senini parim, endise StarOffice koodibaasil areneval pärandusel tehtust. Nagu InfoWorld ütles: “Uusimad omadused näitavad, et enam tähelepanu on suunatud jõudluse parendamisesse ning toote muutmiseks äritööriistaks ja vähem “mina ka” katseks.”

“Tänu uustulnukaid soosivale suhtumisele, vabalt kopeeritavusele ja sellele, et ei nõuta autoriõiguste üleandmist on Document Foundation esimese aastaga ligi meelitanud enam  aktiivseid arendajaid kui OpenOffice.org projekt esimese kümnendiga”, ütleb Norbert Tiebaud, projektiga esimesest päevast peale seotud olnud häkker, kes alustas LibreOffice koodiga 28 septembril 2010 ja on nüüd ka TDF Projekteerimise juhtivkomitees.

Allalaadimiste hulk alates 25 jaanuarist 2011 (päev millal esimene stabiilne versioon välja lasti) on just ületanud 6 miljonit 81’lt TDF peeglitelt ja 7,5 miljonit, kui lisada välised veebilehed (nagu Softpedia), kes pakuvad sama paketti. Lisaks on palju kasutajaid, kes installeerivad LibreOffice CD’lt, mis on veebis saada olevatelt ISO’delt põletatud või siis ajakirjadega kaasas. TDF hinnangul on üle maailma LibreOffice installeerinud alla laadides või CD’delt 10 miljonit kasutajat. Üle 90% neist kasutab Windowsi ja 5% MacOS’i.

Linuxi kasutajad jällegi saavad LibreOffice oma tarkvaralaost. Toetudes IDC  hinnangutele uue või uuendatud Linuxi instalatsioonidele 2011 aastal hindab TDF kokku 15 miljonit Linuxi kasutajat, kuna LibreOffice on kontoritarkvara valikus kõikidel Linuxi distributsioonidel.

TDF hinnangul on LibreOffice’l üle maailma 25 miljonit kasutajat, mis on kooskõlas plaanidega jõuda kümnendi lõpuks 200 miljoni kasutajani.

“Kui OpenOffice.org kogukond otsustas hargneda iseseisvaks, kogukonna juhitud projektiks, olin ma elevil ja soovisin, et seda saadaks edu. Parim viis seda kindlustada oli aktiivselt osaleda ja kohe esimesest päevast peale ma otsustasin, et ma soovin olla osa meeskonnast. Ma töötan LibreOffice dokumentatsiooni ja veebilehe sisuarendusega, opereerin projekti tarvis Alfresco platvormiga ja pakun tuge turundusgrupile. LibreOffice on tõepoolest elav, edukas ja aktiivne projekt, me kõik oleme otsustanud kindlustada, et selle edulugu jätkuks,” ütles David Nelson, veel üks esimesest päevast peale projektis osalenud vabatahtlik, kes võeti tema panuses eest Document Foundationi liikmeks.

TDF ümbritsev kogukond koguneb 12-15 oktoobril 2011 Pariisis esimesel LibreOffice konverentsil (http://conference.libreoffice.org/). Huvitatud inimesed peaks id registreeruma: http://conference.libreoffice.org/conference-registration/.

LibreOffice’it saab alla laadida http://www.libreoffice.org/.

MÄRGE LUGEJATELE: Kui TDF oleks kasutanud vana OpenOffice meetrikat ning lugenud kõiki  klikke peegelsüsteemis, oleks allalaadimiste arv üle 22 miljoni.