LibreOffice Portable – mis see on ja kuidas seda kasutada?

Tihtipeale võib juhtuda, et kiiresti on vaja mõni dokument või tabel üle vaadata ning vajadusel ehk ka mõned täiendused teha. Ehkki me elame nutiseadmete ajastul, ei pruugi need seadmed kuidagi hakkama saada mõne Microsoft Office’i failiga või jääb vajaka kasutusmugavusest suurte dokumentidega töötamisel. Siinkohal tuleb appi ikkagi täissuuruses arvuti, millel on loodetavasti olemas ka kontoritarkvara pakett. Mida teha aga siis, kui seda pole või ei sobi see meie failidega töötamiseks? Siis tuleb appi LibreOffice Portable.

Mis see on?

LibreOffice Portable on kõikide tavapäraste võimalustega kaasaskantav LibreOffice’i tasuta kontoritarkvara paketi versioon, mida saab kasutada igas Windows’iga varustatud arvutis.  Esindatud on nii tekstitöötlus- (Writer), tabelarvutus- (Calc), presenteerimis- (Impress), joonistus- (Draw) ja andmebaasi (Base) tarkvara, mis on pakitud kaasaskantava rakenduse kujule.

Portable app ehk kaasaskantav rakendus märgib siinkohal mistahes sobiva suurusega kaasaskantavale mäluga seadmele lisatud tarkvara, mida saab otse salvestusseadmelt käivitada. Pärast töö lõppemist salvesta oma töö, sulge tarkvara ning mäluseadme eemaldades ei jää kasutatud arvutisse sinu tööst ühtegi jälge.

Milleks see hea on?

Nii on sul võimalik oma dokumendid ja kõik muu kontoritööks vajalikud failid ning tarkvara igale poole kaasa võtta. Seejuures on LibreOffice Portable pakitud PortableApps.com formaati. Antud platvorm võimaldab oma rakendustele automaatseid uuendusi, kasutada teisi rakendusi ja isegi lisada laiendavaid pistikprogramme.

PortableApps.com platvorm ei nõua omalt poolt ühtegi lisatarkvara oma rakenduste kasutamiseks. Kui LibreOffice Portable on kord juba alla laaditud ja mäluseadmele installeeritud, saad salvestatud LibreOffice’it kohe kasutama hakata.

Kus seda kasutada?

Seejuures ei piirdu PortableApps.com platvorm salvestusvõimaluste poolest ainult USB-mälupulgaga – LibreOffice Portable on käivitatav ka pilveteenusest, võrgukettalt, nutitelefonist või mistahes seadmelt, mida saab Windows’iga ühendada ja kuhu on võimalik LibreOffice’i installeerimiseks vajalik andmemaht salvestada.

Samamoodi on olemas LibreOffice Portable Live, mis annab võimaluse kontoritarkvara kasutamiseks CD-le salvestatuna. Sellisel juhul peab muidugi arvestama, et sinule vajalik ja meeldiv seadistus oleks tehtud enne CD-le lisamist – pärast neid andmeid enam muuta ei saa.

Kuidas seda kasutada?

LibreOffice Portable kasutamiseks ei pea tegema midagi muud, kui vaid valima sobiva keeleversiooni ning selle alla laadima. Õigupoolest on valikuid kaks: kõikide keelte toega pakett (163 MB installer, salvestatuna 371-899 MB) ja vaid inglise-keelne pakett (119 MB installer ja salvestatuna 248-375 MB). Salvestamise ajal on sul võimalik mittevajalike keelte toetus LibreOffice Portable’st ka eemaldada, mis teeb kogu rakenduse mahu umbes 120 MB jagu väiksemaks.

Kui väiksem pakett sisaldab toetust hiina, inglise, taani, prantsusmaa, saksa, ungari, itaalia, korea, poola, portugali, vene ja hispaania keeltele, siis kõikide keelte paketis on esindatud kõik LibreOffice’i poolt toetatavad keeled (kokku 57), sealhulgas ka eesti keel.

Pärast allalaadimist käivita installeerija ning salvesta LibreOffice Portable vabalt valitud seadmele (soovi korral võid seda kasutada ka oma arvuti kõvakettal, nagu tavalist LibreOffice’i kontoritarkvara). Nüüd on LibreOffice Portable kasutamiseks valmis.

Olenevalt sinu valitud salvestus-seadmest, näiteks USB-mälupulk, ühenda see mõne teise arvutiga ja ava LibreOffice Portable nimeline kaust. Sealt leiad otseviited kõikidele LibreOffice’i rakendustele, mida saad kasutada samamoodi, nagu tavalist LibreOffice’it.

LibreOffice Portable