LibreOffice töötab nüüd ka Rasperry Pi ‘l

Vaba kontoritarkvara pakett töötab nüüdsest täismahus ka ühes kõigest krediitkaardi suuruses komplektses mini-arvutis, mida arendab Rasperry Pi Sihtasutus.

Cambridge (UK) ja Berliin (Saksamaa), 17. detsember, 2012 – 17. detsembril 2012. aastal andsid Rasberry Pi Sihtasutus (http://www.raspberrypi.org/) ja Dokumendi Sihtasutus (http://www.documentfoundation.org/) Cambridge’is (UK) ja Berliinis (Saksamaa) teada LibreOffice´i täismahulise versiooni kättesaadavusest Rasberry Pi´le. Tegemist on krediitkaardi suuruse arvutiga, mis loodi suurema huvi tekitamise eesmärgil algsete arvutiteadmiste õpetamiseks koolides. Rasberry Pi on nagu pisike personaalarvuti – seda saab ühendada televiisoriga ja klaviatuuriga ning kasutada ka paljudeks teisteks toiminguteks, mida personaalarvutiga teha saab – näiteks arvutustabelite koostamiseks ja tekstitöötlustoiminguteks, aga ka mängimiseks.

LibreOffice näol on tegemist esimese täisversioonis kontoritarkvara paketiga, mis töötab sellel 40. dollarilisel personaalarvutil ilma kompromissideta võimalustes või kiiruses. LibreOffice porditi ARM´i paljude toetajatega Canonical´ist, Debian´ist ja RedHat´ist ning pandi Rasberry Pi jaoks paketti Rene Engelhard´i poolt, osana tema tööst Debian´i poolse LibreOffice´i hooldajana.

„LibreOffice´i kättesaadavus Rasberry Pi´s, mis on suunatud riist- ja tarkvara entusiastidele ja koolidele, on Dokumendi Sihtasutuse jaoks väga oluline, kuna see panustab bränditeadlikkuse kasvule võtmetähtsusega turusegmentides.“ Ütles Bjoern Michaelsen, Canonical´i arendaja ja Dokumendi Sihtasutuse Juhatuse aseesimees.

„Minu jaoks oli väga muljet avaldav see, et LibreOffice´i meeskond ei pidanud tarkvara Rasberry Pi´l käivitamiseks ja jooksutamiseks läbi viima ühtegi koodi muudatust”, ütles Eben Upton Rasberry Pi Sihtasutusest. „ Ühtlasi on ka väga tore, et täismahus kontoritarkvara pakett on Pi Rakendustepoest kättesaadav, muutes inimesi üha enam teadlikumaks antud seadme potentsiaalist.

LibreOffice on saadaval Pi Rakendustepoes (http://store.raspberrypi.com/). Lähemalt saab Pi Rakendustepoe kohta lugeda siit: http://www.raspberrypi.org/archives/2768
Rasberry Pi Sihtasutuse pressiväljaannet LibreOffice´i jõudmisest Pi Rakendustepoodi saab lugeda siit: http://blog.indiecity.com/?page_id=2269.

UUENDUS: Antud lehel välja toodud vaikimisi litsents on küll EULA, kuid see ei ole kohaldatav LibreOffice’ile, mis on litsentseeritud LGPLv3 litsentsiga. Kui soovid LibreOffice’i litsentsi kohta rohkem teada, palun külasta järgmist lehekülge (inglise keeles): http://www.libreoffice.org/download/license/.

Rasberry Pi´st

Rasberry Pi on väike arvuti, disainitud mahtumaks taskusse ja samas piisavalt odav, soetades seda vaid taskuraha eest. See arendati välja mittetulundusliku Rasberry Pi Sihtasutuse poolt Cambridges. Rasberry Pi arendamise eesmärgiks oli kaasata lapsi arvutite programmeerimisse. Juba oma esimesel aastal peale väljalaskmist on see võitnud tosinaid auhindu. Rohkem informatsiooni leiad siit: http://www.raspberrypi.org.

Dokumendi Sihtasutusest (TDF)

Dokumendi Fond on avatud, iseseisev ja -majandav, meriteokraatlik organisatsioon, mis tugineb OpenOffice’i komuuni kümne aastat tehtud tööl. TDF loodi usus, et erinevate kultuuride seguna sündinud iseseisev fond on nii ettevõtetele kui ka vabatahtlikele osalejatele parim lahendus, mis aitab koostada parimat vaba ja tasuta kontoritarkvara. TDF’i on oodatud kõik vabatahtlikud, kes nõustuvad fondi võtmeväärtustega, löövad kaasa fondi tegevustes ja nõustuvad sponsorettevõtete esindajate osalemisega ja tööga kui võrdsetega teiste vabatahtlike seas. 30. augusti 2012 seisuga on TDF-is rohkem kui 140 liiget ja üle 2000 vabatahtliku ja toetaja üle maailma.