Dokumendi Sihtasutuse 2012. aasta kokkuvõte

LibreOffice’i aastakokkuvõtesse oleme proovinud võtta kokku kõike seda, mida meie – liikmed, arendajad, vabatahtlikud, emakeelsed kommuunid ja toetajad – on 2012. aastal saavutanud. Tagasi vaadates on kõik olnud imeline.

Cumulative Number of LibreOffice New Code Committers

Projekti algusest, alates 2010 september, lisandunud häkkerid (ja nagu õigele vabavaraprojektile kohane, inimesi liitub ja lahkub pidevalt ning paljud neist on teinud vaid üks-kaks parandust).

Dokumendi Sihtasutus alustas 2012. aastat peamiselt vabatahtlikest koosneva häkkerite kommuuniga, kuhu kuulus 379 inimest. Terve aasta, kuust kuusse, on kommuuniliikmete arv järjekindlalt kasvanud ning nüüdseks on see arv uskumatu – 567 arendajat (320 neist olid aktiivsed viimased 12 kuud, mis tähendab, et LibreOffice on nüüdseks suuruselt kolmas avatud lähtekoodiga tarkvara projekt, Chrome´i ja Firefox´i järel).2012. aasta alguses registreeriti Berliinis vastavalt Saksamaa juriidilistele sihtasutuse loomise reeglitele iseseisev, ainult kogukonnal põhinev, Dokumendi Sihtasutuse organisatsioon (selle üle teostavad kontrolli Saksa ametivõimud). Vanimad Saksa sihtasutuse loomised ulatuvad tagasi aastasse 1509 ning üle 250 neist on eksisteerinud juba üle 500 aasta (seega, stabiilsus pole probleemiks).

Igas kuus koodiga töötavate inimeste hulk, koos 12 kuulise ülemaailmse keskmisega, nähtav paremas ülemises nurgas

Olles loodud vastavalt Saksamaa õigustele, muutus Dokumendi Sihtasutus koheselt atraktiivseks mitmetele sponsoritele ja toetajatele. Konsultatsiooninõukoguga (Advisory Board) liitusid Intel ja Lanedo, samuti toetavad projekti nii Müncheni linna LiMux’i projekt kui ka MIMO (Prantsusmaa valitsuse organisatsioon, mis tegeleb FOSS’ile migreerimisega).

Dokumendi Sihtasutuse ja LibreOffice´i roll vaba tarkvara ökosüsteemis on leidnud tunnustust ka ametlikus kirjas Prantsuse Valitsuse liikmetele Prantsusmaa Peaministrilt Jean-Marc Ayrault.

Ülevaade LibreOffice’i arendusest 2012. aastal (kokku 320 koodimuudatuse tegijat jaanuarist-detsembrini), koos ringdiagrammiga 33.st enim koodimuudatusi (üle saja) teinud häkkeritega.

Dokumendi Sihtasutus teavitas 2012. aastal järgmiste versioonide väljaandmisest:

LibreOffice 3.4.5
LibreOffice 3.5
LibreOffice 3.5.1
LibreOffice 3.4.6
LibreOffice 3.5.2
LibreOffice 3.5.3
LibreOffice 3.5.4
LibreOffice 3.5.5
LibreOffice 3.6
LibreOffice 3.5.6
LibreOffice 3.6.1
LibreOffice 3.6.2
LibreOffice 3.5.7
LibreOffice 3.6.3

Linux Questions pärjas LibreOffice’it 2011 aasta Kontoritarkvara Paketi (Office Suite of the Year 2011) tiitliga.

LibreOffice 3.4 versioon pärjati Linux Questions Office Suite of the Year 2011 auhinnaga, millest saad lähemalt lugeda siit.

Lisaks, häkkerite kommuun on alustanud LibreOffice 4.0 versiooni väljatöötamist ja juba praegu on see kättesaadav Beta 2 versioonina, lõplik versioon antakse välja 2013. aasta veebruaris. Antud versioon saab olema esimene uue generatsiooni tasuta tarkvarapakettide seas ning samuti on tegemist olulise verstapostiga LibreOffice’i projektis.

Parandamaks veelgi LibreOffice 3.5, 3.6 ja 4.0 versioonide kvaliteeti, on QA kogukond 2012 organiseerinud mitmeid pisivigade (bugs) jahtimise sessioone ning detsembrikuus toimus täismahus vigade leidmise maraton (kus nädalase testimise käigus parandati pea 500 viga).

LibreOffice´i kogukond on 2012. aastal saanud kohtuda FOSDEM’il Brüsselis, LinuxTag´il Berliinis, LibreOffice´i Konverentsil Berliinis ja Hamburgis ning Münchenis Dokumendi Sihtasutuse HackFestil. Kohalikke hackfeste on korraldatud ka Hollandis ja Brasiilias ning LibreOffice´i vabatahtlikud on külastanud teisigi kohaliku tähtsusega üritusi üle maailma.

Dokumendi Sihtasutus käivitas 2012. aasta veebruaris LibreOffice´i Küsimuste lehe ja tegi LibreOffice´i Windowsi versiooni alla laadimiseks kättesaadavaks Intel AppUp Keskuses, mis on suunatud kaasaskantavate arvutite ja Ultrabookide omanikele.

2012. aasta septembris liitus Dokumendi Sihtasutus OASISe Konsortsiumiga (Informatsiooni-ühiskonna Standardite Arendamise Organisatsioon). Sama kuu lõpus valiti Dokumendi Sihtasutuse liikmete hulgast uus Liikmete Komitee: viis liiget – Sophie Gautier, Fridrich Štrba (esimees), Eike Rathke, Cor Nouws ja Jean Weber – ning kaks asetäitjat – Simon Phipps ja Leif Lodahl.

Ajakiri Linux pärjas LibreOffice’it “Parim Kontoritarkvara pakett 2012” tiitliga

LinuxQuestions andis LibreOffice’ile tiitli “Parim tasuta Kontoritarkvara Pakett 2011” (Free Office Suite of the Year 2011) ja Ajakiri Linux pidas LibreOffice’it “Parim Kontoritarkvara pakett 2012” (Best Office Suite 2012) tiitli vääriliseks (mõlemal juhul saadi üle 70% häältest). Brasiilias auhinnati LibreOffice Guarulhos’e linna poolt “Tehnoloogia Linlastele” (Technology For Citizens Award) tiitliga.

Terve 2012. aasta vältel andsid paljud era- ja avalikorganisatsioonid teada üleminekust LibreOffice´i kontoritarkvara paketile: erinevad Prantsuse ministeeriumid (500 000 arvutit), Müncheni linn Saksamaal (15 000 arvutit), Taani pealinna piirkond, Vieira do Minho piirkond Portugalis, Limerick´i linn Iirimaal, Grygovi piirkond Tšehhi Vabariigis, Las Palmase linn Hispaanias, Largo linn Floridas, Pilea-Hortiatise piirkond Kreekas, Umbria piirkond ja Milano ning Bolzano provintsid Itaalias ning Chicago Avalike Raamatukogude Süsteem.

LibreOffice’i unikaalsete IP-de allalaadimised 2012. aastal. Paremal pool asuv skaala näitab LibreOffice’i allalaadimiste lõppsummat, vasak skaala aga päevaste allalaadimiste arvu.

See kasv peegeldub ka LibreOffice´i Windows´i ja MacOS X´i versioonide alla laadimiste arvus. LibreOffice´i alla laadimistel on unikaalsete IP-aadresside arv kasvanud jaanuaris üle 200 000 IP-aadressi nädalas ning detsembris üle 600 000 IP-aadressi nädalas. Kokku laeti 2012. aastal LibreOffice´it alla 15. miljonilt unikaalselt IP-aadressilt. Linuxi kasutajad, mõne üksiku erandiga, ei pea LibreOffice´it alla laadima, kuna nemad saavad tarkvara nende valitud Linux’i distributsiooni tarkvararepositooriumist.

Ühtlasi teavitas Dokumendi Sihtasutus ka LibreOffice´i Sertifitseerimise Programmist ja esimesest sertifitseeritud arendajate grupist. 2013. aastal laieneb programm migreerimise ja koolituse ekspertidele, lisandumas on ka L1 ja L2 tugi.

Viimane, kuid mitte sugugi vähemtähtis uudis 2012. aastast: mõned päevad enne jõule palkas Dokumendi Sihtasutus oma esimese töötaja, haldamaks infrastruktuuri ja tegelemaks erinevate haldusülesannetega (mis tänu projekti väga kiirele kasvule on  eeldab täistöökohta). Dokumendi Sihtasutuse esimene palgatöötaja on Florian Effenberger, kes siiani on projektis vabatahtlikuna väga head tööd teinud.

Dokumendi Sihtasutuse Juhatus (välja arvatud Florian) valis üksmeelselt just tema infrastruktuuri- ja haldusülesandeid täitma. Nende ülesannetega on ta ka varem kokku puutunud, olles kogu infrastuktuuri arhitekt ja suheldes võimudega Dokumendi Sihtasutuse asutamisel.

Florian Effenberger

Enne seda oli Florian Effenberger osaline OOo projektis aastatel 2004-2010, algul infrastruktuuri juhina ning hilisemalt turundusjuhina. Ühtlasi on ta ka Dokumendi Sihtasutuse asutaja ning ta on tasuta oma vabast ajast pühendanud tarkvara edendamiseks loendamatuid tunde.

Edaspidi pühendab Florian oma töötunnid Dokumendi Sihtasutusele ja lisab tavapärase koguse vabatahtlikult kulutatud tunde oma Juhatuse Esimehe kohustuste täitmiseks (mis vastavalt meie põhikirjale peab olema vabatahtlikul tööl põhinev).

Florian Effenbergerist saab Dokumendi Sihtasutuse jaoks hindamatu vara, kuna ta tunneb täielikult meie ökosüsteemi, on tõeline vaba tarkvara toetaja ja omab suuri teadmisi halduse, infrastruktuuri ja turunduse valdkonnas.

Vaadates 2013. aastasse ja kaugemalegi, on Dokumendi Sihtasutus valmis vastu võtma kõik eesolevad väljakutseid ning seljatama kõiki konkurente. Seda mitte ainult paremat toodet luues, vaid andes tasuta kontoritarkvara pakkettidele ka teistsuguse ja parema ekosüsteemi.

Dokumendi Sihtasutuse teekond on olnud põnev ning oleme veendunud, et tänaseks juhtunu on kõigest esimene peatükk meie pikas ja õnnestunud ajaloos.