Muuda oma LibreOffice erinevate laiendustega veelgi funktsionaalsemaks

LibreOffice ExtensionsEhkki LibreOffice’i kontoritarkvara pakett katab suurepäraselt igapäevase dokumenditöötluse ja kontoritöö vajadused, võib teinekord teatud lisavõimalustest siiski vajaka jääda. Olgu tegemist mõne vajaliku funktsionaalsuse puudusega või erinevate lühivõimaluste valikud, mis su elu lihtsamaks võiks teha. Abi võib leida LibreOffice Extensions’itest, mis just selliseid lisavõimalusi pakuvad. Milliseid laiendusi LibreOffice’ile saada on ning kuidas need toimivad, sellest täna lähemalt räägimegi.

Mis on LibreOffice Extensions?

LibreOffice Extensions ehk LibreOffice’i Laiendused on pisikesed programmid, mis suurendavad sinu LibreOffice’i kontoritarkvara funktsionaalsust. Olgu selleks siis keeleline abi või erinevad teksti-, tabeli-, presenteerimis-, andmebaasi- või arvutustööriistad, mis sinu vajadustele ja soovidele vastavad.

Üldiselt on erinevad laiendused loodud erinevate kasutajate poolt, kes enda jaoks mugava lisavõimaluse vaba tarkvara põhimõtete kohaselt on LibreOffice’ile kodeerinud ja ka teistele jaganud.

Üheks heaks näiteks on Filosoft’i vabavaraline tasuta Eesti keele speller, mis lisaprogrammina suudab väga edukalt eesti keele grammatikat kontrollida, sõnu automaatselt poolitada ja pakkuda sünonüüme olemasolevatele sõnadele.

Milleks see hea on?

LibreOffice’i Laienduste koduleheküljelt leiab hetkeseisuga 183 erinevat pisiprogrammi, lisaks keeletööriistadele. Need kokku annavad kogu kontoritarkvarale juurde küllalt muljeltavaldava lisavõimaluste ampluaa, seejuures üle 22 pisiprogrammi (neist kaheksa pildigalerii tööriista) töötavad kõigi LibreOffice’i komponentidega.

Mõnda konkreetset laiendust on siinkohal küll raske esile tuua, kuid üheks väga heaks lisavõimaluse loojaks on MultiSave’i nimeline laiendus. Selle abil on sul võimalik oma dokumendid korraga näiteks nii .odf kui ka .doc formaatidesse salvestada. Põhimõtteliselt võib selle abil salvestada kõiki vorminguid, mida LibreOffice’i kontoritarkvara toetab.

Kõige parem on laiendustest ülevaade saada siiski vastavasisulisi kategooriaid ise sirvides. Kui kasutad pidevalt Writer’i tekstitöötlejat, tasub vastavalt ka just sellele mõeldud laiendusi uurida. Ning kui parasjagu ühtegi sinu vajadustele sobivat tööriista ei leidu, on sul oskuste olemasolu korral alati võimalik see ka ise valmis teha.

Rohkema info saamiseks külasta LibreOffice’i wiki lehekülge siin.

Kus seda kasutada?

Nii võib näiteks konkreetselt Writer’ile mõeldud laiendusi leida üle viiekümne. Nende seas on mitmeid asjalikke, mitte ainult spetsiaalseks tegevuseks, aga ka igapäevaseid tegevusi lihtsamaks tegevaid rakendusi. Näiteks on loodud alternatiivne Otsi ja Asenda dialoogaken, mille lahendus on paljude kasutajate poolehoiu võitnud. LibreOffice Eesti soovitab ühe laiendusena kindlasti ka Filosoft’i keeletööriista, mille leiad ka meie allalaadimiste lehelt.

Tabelarvutuse tööriistu leidub üle kolmekümne. Kuigi mitmeid neist on väga spetsiifilised, siis näiteks kalendri kuvamine kuupäeva vorminguga lahtrile aitab teinekord oluliselt lihtsamalt kuupäevi valida. Teatud olukordades võib muutuda asendamatuks ainult nähtavate lahtrite kopeerija ning asjalikke laiendusi on mitmeid teisigi.

Kuigi presenteerimiskomponendile Impress’ile on saada vaid kümmekond laiendust, võivad neist mõned siiski väga kasulikuks osutuda. Olemas on tööriist slaidide salvestamiseks erinevates pildiformaatides ja ka näiteks tööriist erinevate kujundite suuruse ühekorraga muutmiseks.

Kuidas seda kasutada?

Laienduste kasutamine sõltub paljuski selle poolt pakutava lahenduse olemusest. Üldiselt jagunevad laiendused kaheks: ühed tekitavad sinu tööalale mõne lisatööriistariba või lisandub mõni võimalus, mis on paigutatud menüüdesse ja mille kasutamine käib läbi eraldi dialoogakna.

Laienduste salvestamiseks tuleb aga kõigepealt endale vajalik või huvipakkuv laiendus LibreOffice Extensions lehelt alla laadida ja see enda jaoks mugavasse kausta paigutada.

Edasi tuleb käivitada LibreOffice ja avada Tööriistad menüüst Laienduste haldur. Avanenud aknast vajuta Lisa nupule ning ava kaust, kuhu eelnevalt alla laetud laienduse salvestasid.

Kui sa oled süsteemiõigustes kasutaja, küsitakse sinu käest laienduse kasutamise lubamist ka teistele arvutikasutajatele. See on vaba valik, ega mõjuta sinu tööd.

Järgmisena kuvatakse sulle allalaaditud laienduse litsentsilepingut. Laiendused on samuti ikkagi tarkvara ja eeldab see litsentsi tingimustega nõustumist (LibreOffice kasutab samuti LGLP litsentsi). Nõusoleku saad anda litsentsitingimuste lõpuni kerides.

Pärast installeerimise lõppemist kuvatakse laiendus sinu laienduste halduri aknas. Laienduse tööle hakkamiseks tuleb LibreOffice sulgeda ja uuesti käivitada.

Head kasutamist!