Dokumendi Sihtasutus andis välja juhendi LibreOffice’ile üleminekuks

27. märtsil 2013. aastal Berliinis andis Dokumendi Sihtasutus organisatsioonidele välja LibreOffice’ile ülemineku juhendi. Avaldatud Dokumendi Vabaduse Päeval (Document Freedom Day), sisaldab juhend selgitusi, kuidas erinevad riigihaldusüksused ja organisatsioonid saavad Vaba Tarkvara kasutades vähendada IT-kulutusi ja väljuda patenteeritud tarkvara nõiaringist.

Juhend on kõigile kättesaadav siit (inglise keeles): LibreOffice Migration White Paper (ja mõistagi on tegemist HybridPDF’iga, mida on võimalik LibreOffice’is muuta).
Antud juhend soovitab, et üleminek vabale tarkvarale – eriti LibreOffice’i kontoritarkvarale – peab olema hoolikalt ette valmistatud muudatuste protsess. Lisaks tehnilistele aspektidele, millega on tegelikult kõige lihtsam hakkama saada, puudutab juhend ka pika-ajalise töökogemuse muudatustest tulenevate barjääride ületamist.
LibreOffice vabastab kasutajad patenteeritud dokumendiformaatidest, kasutades dokumentide muutmiseks ODF (Open Document Format – Avatud Dokumendi Formaat) vormingut. Tegemist on väga levinud standardse dokumendiformaadiga, mida tunnustavad väga paljud organisatsioonid ja mida on võimalik kasutada erinevates tarkvarades (sealhulgas ka Microsoft Office’is)
Lisaks pakub LibreOffice suurimat hulka patenteeritud dokumendiformaatide impordifiltreid (sisaldades Microsoft Office’i, Publisher’i, Visio, Works’i, Corel Draw, Lotus 1-2-3, WordPro, Quattro Pro ja WordPerfect’i toetust) ja seega kaitseb üleminek ODF’ile  kasutaja investeeringuid vabalt pärandatavatele rakendustele.
Viimasena, kuid sugugi mitte vähemolulisena, kasutab LibreOffice vaikimisi ainult vabasid ja tasuta kirjastiile, mis on allalaadimisena kättesaadavad kõigile operatsioonisüsteemidele. Dokumendid jäävad seega alati originaalformaati, suurendades läbi selle koostöövõimet GNU/Linux’i, MacOS’i ja Windows’i operatsioonisüsteemide vahel.
LibreOffice 4.0.1 on koheselt tasuta allalaetav siit: libreoffice.ee/laadi-allaEesti keele pakett ja Filosofti tasuta speller, tesaurus ja poolitaja on kättesaadavad samalt aadressilt.

LibreOffice’ile annavad veelgi enam võimalusi erinevad laiendused, mis on kättesaadavad siit:http://extensions.libreoffice.org/extension-center.

LibreOffice’i kasutajad, vaba tarkvara toetajad ja kogukonna liikmed saavad Dokumendi Fondi toetada annetustega. On olemas spetsiaalne veebilehekülg, kus on erinevad annetuskanalid, sealhulgas PayPal ja krediitkaardid – http://donate.libreoffice.org.