Dokumendi Sihtasutus andis välja LibreOffice 4.0.3 versiooni

9.mail 2013. aastal teatas Dokumendi Sihtasutus Berliinis LibreOffice’i 4.0.3 versiooni avaldamisest. Tegemist on neljanda väiksemat sorti väljalaskega LibreOffice’i 4 generatsiooni perekonnast.

Hea uudisena kõikidele LibreOffice’i OS X Intel’i kasutajatele on see, et nüüd on installipaketid Dokumendi Sihtasutuse poolt signeeritud ning OS X’i Gatekeeper’it pole vaja enam eraldi seadistada.

Vahepeal on aga teatatud veel ühest suurest LibreOffice’ile üleminekust – Hispaania autonoomne Extremadura valitsus on just alustanud vabale tarkvarale üleminekut, mis hõlmab 40 000 arvutit ja millega loodetakse ühele poole saada 2013. aasta lõpuks. Extremadura arvutuste kohaselt õnnestub neil vabale tarkvarale üleminekuga, sealhulgas LibreOffce, kokku hoida umbes 30 miljonit erot aastas.

Samuti kasvab LibreOffice’i kogukond. Pärast edukat LibreOffice Impress Sprint’i Saksamaal, toimub järgmisena esimene LibreOffice’i Bay Area (California piirkond) kokkutulek. See toimub juba 11.mail 2013. aastal, algusega 14.00 Hacker Dojo hoones Mountain View’is Californias. Kohale tuleb Bjoern Michaelsen, kes valmistab ette erinevatele küsimustele vastamist, saate ise proovida, kuidas projektis tööd teha ja selles osaleda ning lõpetuseks teeb Simon Phipps ettekande teemal “Sihtasutused ja impeeriumid” (“Foundations and Empires”).

Dokumendi Sihtasutuse ja LibreOffice kogukond on endiselt kasvavas trendis: aastaseks kasvuks on olnud +13%, toetudes Ohloh poolt välja antud andmetele. Alates veebruarist 2013, on LibreOffice’il keskmiselt üle 100 aktiivse arendaja. Kokkuvõtvalt tähendab see seda, et LibreOffice’i projekt on alates selle algusest, 28.september 2010, meelitanud enda juurde enam kui 650 uut arendajat.

Arendajad ei võta projektist osa ainult mitte koodi loomiseks, aga ka tarkvara kvaliteedi tõstmiseks. Näiteks on Markus Mohrhard loonud Python’i põhise skripti LibreOffice’ile, millega automaatselt importida 24500 dokumenti ja testida tarkvara kokkujooksmist antud protsessi jooksul (http://mmohrhard.wordpress.com/2013/04/19/automated-import-crash-testing-in-libreoffice/). Tarkvara kvaliteedi tõstmisele rõhub ka Florian Reisinger’i LibreOffice’i graafiline liides serveritesse installeerimiseks, mille abil on võimalik LibreOffice’i paralleelne installeerimine ilma käsurida kasutamata (http://flosmind.wordpress.com/libreoffice-server-install-gui/).

LibreOffice 4.0.3 on taas samm edasi tarkvara kvaliteedi ja stabiilsuse tõstmiseks ning samuti ka hõlpsama ülemineku kindlustamiseks vabale tarkvara kasutuselevõtuks valitsustes ja ettevõtetes.

Uus LibreOffice’i versioon on koheselt allalaetav siit: https://libreoffice.ee/laadi-alla/.

Muudatustelogid (inglise keeles) on kättesaadavad siit: https://wiki.documentfoundation.org/Releases/4.0.3/RC1 (parandatud 4.0.3.1), https://wiki.documentfoundation.org/Releases/4.0.3/RC2 (parandatud 4.0.3.2), and https://wiki.documentfoundation.org/Releases/4.0.3/RC3 (parandatud 4.0.3.3).