AMD liitumine Dokumendi Sihtasutuse Konsultatiivnõukoguga kiirendab LibreOffice’i arengut

Dokumendi Sihtasutus andis 3. juulil 2013. Berliinis teada AMD liitumisest sihtasutuse Konsultatiivnõukoguga. AMD on üks juhtivatest iga digitaalse seadme keskseks osaks olevate uute tehnoloogiate väljatöötajatest ja kasutuselevõtjatest, võimaldades inimestel igapäevaselt uusi lahendusi kasutada.

“AMD GPU’de ja APU’de parimate külgede väljatoomiseks, seda eriti andmetabelitega töötavatele kasutajatele, on suurepärane koos Dokumendi Sihtasutusega LibreOffice’it arendada”, kommenteeris ettevõtte asepresident Manju Hedge AMD Erilahendustest. “Tuues meie parallelismi ja jõudluse tehnoloogiad traditsioonilisse äritarkvarasse, eriti kui see on kombineeritud uute AMD Erilahenduste Süsteemiarhitektuuril (Heterogeneous System Architecture – HSA) põhinevate toodete arvutusvõimsustega, on see innovaatiliseks edasiarenduseks suurte andmetabelitega töötavatele kasutajatele.”

“On väga põnev koos AMD-ga ja nende ökosüsteemiga otse LibreOffice’i sees töötada, saades osa AMD kõige värskematest tehnoloogiatest” kommenteeris SUSE’i Peainsener ja Dokumendi Sihtasutuse juhatuse liige Michael Meeks. “Me soovime ka LibreOffice’i kasutajateni tuua kasvu jõudluses ja paralleelarvutustes, mida pakuvad tänapäeva graafikaprotsessorid (GPU’d) ning eriti tulevased AMD revolutsioonilised kiirendatud protsessorid ehk APU’d.”

HSA (heterogeneous system architecture – mitmekülgne süsteemiarhitektuur) on innovatiivne arvuti arhitektuur, mis võimaldab ühele räniplaadile korraga tööle panna nii kesk-, graafika- kui ka teised vajalikud protsessorid. Selle aluseks on sujuv tööülesannete suunamine kõige paremini sobivale protsessorile, olenevalt ülesande tüübist. See omakorda võimaldab suurtel ja keerukatel programmidel osa saada nendest võimsustest, mis muidu olid reserveeritud prioriteetsetele ülesannetele. Suurimat edasiminekut tunnevad kindlasti AMD APU kasutajad, kuid antud arendustest LibreOffice’i tuuma-andmete struktuurides annab arvutusvõimsuse tõusu suuremates andmetabelites kõigile kasutajatele. Sellegipoolest on tegemist siiski vaid esimese võimaluse kasutamisega HSA-ga varustatud APU-st, mis pakub ärikasutajatele paremaid analüütilisi ja otsustus-vahendeid alates rahandusest kuni teaduste valdkondadeni.

Koos lisandunud AMD liikmelisusega, koosneb Dokumendi Sihtasutuse Konsultatiivnõukogu nüüd üheteistkümnest liikmest: AMD, Google, RedHat, SUSE, Intel, Lanedo, Kuningas Abdulaziz Teaduse ja Tehnoloogia Linn (KACST), Prantsusmaa Ministeeriumite-ülene koostöö Avatud Tarkvara Paketi koostamiseks (the Inter-Ministry Mutalisation for an Open Productivity Suite – MIMO), Vaba Tarkvara Sihtasutus (FSF), Avaliku Huvi Tarkvara (Software in the Public Interest) ja Saksamaa Vaba Kontori Ühendus (Freies Office Deutschland e.V. ).

Üldiselt AMD-st

AMD on võtnud uuendaja rolli pooljuhtide disaini valdkonnas, juhatades sisse uusi digitaalseid kogemusi andvad järgmise põlvkonna uuenduslikud AMD Kiirendatud Protsessorid (APU’d), mis on väga erinevate digitaalsete seadmete südameks. AMD serverilahendused seevastu on fokusseeritud ettevõtete pilveteenuste ja virtualiseerimise valdkondadele. AMD suurepärased graafikatehnoloogiad on jaotatud erinevatesse lahendustesse, alates mängukonsoolidest ja –arvutitest kuni superarvutiteni. Rohkema info saamiseks külasta AMD kodulehte http://www.amd.com.

Üldiselt Dokumendi Sihtasutusest

Dokumendi Sihtasutus on asutus, mis on populaarse LibreOffice’i tarkvarapaketi haldaja. Tegemist on avatud, iseseisva ja laieneva, meritokraatliku (oma ala spetsialistidel on otsustusõigus) organisatsiooniga, mis jätkab 10 aastat OpenOffice’i kogukonnas tehtud tööd. Sihtasutus loodi usus, et iseseisvas organisatsioonis sündinud kultuur toob välja parimad ettevõtete ja vabatahtlike kaasalööjate omadused ja aitab luua parimat vaba kontoritarkvara. Dokumendi Sihtasutus ootab oma liikmeteks kõiki, kes nõustuvad asutuse põhiväärtustega ja teevad kaasa neile sobivates ülesannetes. Sihtasutus tervitab soojalt ka koostööd ettevõtetega, näiteks läbi erinevate kogukonna inimeste sponsoreerimise, et siis võrdsetena koos teistega kogukonnas töötada. Üle maailma on Dokumendi Sihtasutusel 30. aprilli seisuga 2013. aastal enam kui 150 liiget ja üle 2000 vabatahtliku ja kaastöötaja.

Dokumendi Sihtasutuse kontaktid

Florian Effenberger (Münhen, Saksamaa, UTC+1)
Telefon: +49 8341 99660880
Mobiil: +49 151 14424108
E-mail: floeff@documentfoundation.org

Charles H. Schulz (Pariis, Prantsusmaa, UTC+1)
Mobiil: +33 6 98655424
E-mail: charles.schulz@documentfoundation.org

Eliane Domingos de Sousa (Rio de Janeiro, Brasiilia, UTC-3)
E-mail: elianedomingos@documentfoundation.org
Skype: elianedomingos

Italo Vignoli (Milan, Itaalia, UTC+1)
Mobiil: +39 348 5653829
E-mail: italo.vignoli@documentfoundation.org
Skype: italovignoli
GTalk: italo.vignoli@gmail.com

AMD kontakt

Kristen Lisa
Telefon: +1 (512) 602 6020
E-Mail: kristen.lisa@amd.com