LibreOffice’i kogukonna leiab sotsiaalvõrgustikest

LibreOffice’i Projekt on paari aasta jooksul ehitanud muljetavaldavalt rikkalikku ja tugeva infrastruktuuri. Täna ei räägi me siiski mitte niivõrd igapäevastest üksikasjadest ja protsessidest, mis areneb iga päevaga, aga pigem LibreOffice’i kogukonna olemasolust sotsiaalsetes võrkudes ja mikro-blogides.

Tavaliselt tähendab sellise ülemaailmse kogukonna liige olemine midagi põnevat ja aeg-ajalt isegi häirivat. Peamiselt sellepärast, et tervel kogukonnal ei ole võimalik iga paari päeva tagant koguneda. Kuigi üks selline ülemaailmne ja ametlik üritus on LibreOffice’i konverents, mis toimub sellel aastal Milanos, Itaalias. Igapäevaseks suhtlemiseks, hoidmaks ennast kursis teiste tegevustega, on meil aga vaja mitmeid erinevaid suhtluskanaleid, mis oleksid kõigile inimestele kogukonnas kättesaadavad. Samuti on nende kanalite abil võimalik mitmetel inimestel, kes otseselt kogukonda ei kuulugi (ajakirjanikest avalikkuseni), LibreOffice’i projekti kohta infot saada ja tegijatega suhelda.

Meie projekti ülemaailmne ning vaba ja Avatud lähtekoodiga iseloom on tekitanud vajaduse kasutada väga erinevaid sotsiaalvõrgustikke. Järgnevalt on meie “sotsiaalmeedia väljundid” ka nimekirjana välja toodud ning vabandame juba ette, kui mõni võrgustik on sealt välja jäänud. Antud nimekirjast leiab kontosid, mida Dokumendi Sihtasutus kasutab igapäevaselt või –nädalaselt, esindatud on vaid kindlas keeles suhtluskanalid ja loomulikult leiab sealt ka ainult konkreetsetele teemadele (disain, vigade teatamine) keskendunud võrgustikud. Mõistagi on nimekirjas ka LibreOffice’i fännide poolt loodud suhtluskanalid.

Alustades algusest: oluliste ja vähem-oluliste ametlike teadaannete edastamiseks kasutame LibreOffice’i blogi, mida on võimalik jälgida ka läbi RSS-voo. Lisaks on olemas ka eraldi erinevate LibreOffice’i blogide veebikeskkond, mis annab suurepärase võimaluse kogukonnas toimuvaga kursis olla. Sealt leiab ka mitmeid spetsiifilisi teemasid, nagu veebikeskkonna haldus, turundus, arendusmõtted jpm. Lisaks saab antud keskkonnast hea ülevaate ja arusaama sellest, kui mitmekeelne on LibreOffice’i kogukond ning tööd ei tehta alati inglise keeles – esindatud on mitmed maailma keeled ja rahvad: Prantsusmaa, Itaalia, Taani, Jaapani ja Brasiilia blogid, mis sisaldavad tegelikult väga palju kasulikku informatsiooni.

Kõik ametlikud LibreOffice’i blogi uudised ilmuvad eesti keeles ka siinsamas LibreOffice’i Eesti veebikeskkonnas.

Mikroblogid

Ehkki Dokumendi Sihtasutus kasutab ka identi.ca teenust, siis suurem osa meie tegevustest kajastub Twitteris. Mõistagi, ametlikud teadaanded on kergesti leitavad mõlemas teenuses märksõnadega @LibreOffice ja @tdforg (The Document Foundation Organisation). Samuti leiab Twitterist järgmised kontod, nagu:

  • Libreoffice Colombia
  • Libreoffice Arabic
  • LibreOffice French
  • LibreOffice Venezuela
  • LibreOffice Russia
  • LibreOffice in Turkish
  • LibreOffice Hungary
  • LibreOffice Brazil
  • LibreOffice Japan
  • LibreOffice in Espanol
  • LibreOffice Dutch
  • LibreOffice Czech
  • LibreOffice in Catalan
  • LibreOffice in Slovenian

Lisaks kasutajate emakeeles infot levitatavatele LibreOffice’i infokanalitele, leiab Twitter’ist ka LibreOffice’iga spetsiifiliselt seotud online-teenuste ja platvormide kohta käivaid kanaleid. LibreOffice Bugs Twitter’i konto on nendest üks aktiivsemaid, andes pidevalt teada LibreOffice’i bugzilla uudistest: parandatud vead, kriitilised vigade parandused ja leiud jne. Teine huvitav Twitter’i kaudu edastatav teenus on LibreOffice’i küsimuste-vastuste lehekülje uudisteated, lisaks antakse Twitter’is reaalajas teada ka erinevatest koodimuudatustest. Teised huvitavad kanalid on kindlasti näiteks LibreOffice’i Brasiilia ajakiri ja mitteametlik LibreOffice’i uudistekanal @libreofficenews.

Google +

Google+ on LibreOffice’i jaoks üks olulisematest sotsiaalvõrgustike esindustest, sest Google on oma teenuste valikut pidevalt laiendanud. Ehkki me alustasime antud keskkonnas ühe leheküljega, siis tänaseks on LibreOffice’i kasutajaid, fänne ja kaastöötajaid teenindavad mitmes keeles kogukonnad. Järgnevalt mõned viited, mille abil on sul võimalik Google+ keskkonnast itaalia, taani, prantsuse, portugali, türgi, brasiilia, vene jne, kommuune leida:

Mõistagi on LibreOffice’i kogukondi rohkem kui siinkohal välja sai toodud ning igaüks neist on meie projekti jaoks oluline. Iga kogukond tekitab teatava diskussiooni ja ideed, mida on hiljem võimalik juba projektis kasutusele võtta. Ükski kogukond ei ole kinnine, seega on kõigil liitumiseks vabad käed. Lisaks leiab Google+’ist LibreOffice’i lehekülgi, mis on mitmetes eri keeltes, kuid enim huvi võivad sulle pakkuda järgmised:

Reddit

Tõepoolest, on olemas ka LibbreOffice’i alam-reddit ning Redditer’i kasutajad leiavad selle siit: /r/libreoffice. See pole küll nii populaarne kui armsad loomapildid, aga teade on edasi antud.

Facebook

Facebook’i kasutamise peale kortsutavad küll paljud Vaba ja Avatud tarkvara arendajad kulmu, nähes (õigusega) probleemi kõikvõimalike “jagamiste” kättesaadavuses tundmatutele kolmandatele osapooltele (ja mitte ainult B. Obamale). Ehkki see kõik on tõenäoliselt õige, on Facebook’is ka väga palju inimesi, sealhulgas suur hulk LibreOffice arendajaid. Kokkuvõttes on LibreOffice’i Facebook’i esindusel oluline osa brändi teadlikkuse tõstmisel ning uute kasutajate ja panustajate leidmisel, mistõttu on sealne kogukond ka tugevalt esindatud. See võib alguses sobiva kogukonna leidmine tänu dubleeritud lehekülgedele ja gruppidele suhteliselt keeruliseks osutuda, kuid seal taga on lihtsalt mitmed erinevad inimesed ja keeled (Serbia, Brasiilia, Jaapan jne). Kes soovivad aga üldise LibreOffice’i Facebook’i kogukonnaga kursis olla, toome siinkohal välja vaid “ametlikult ametlikud” leheküljed ja grupid: 

Lõpetuseks soovime tänada kõiki neid inimesi, kes aitavad neid suhtluskanaleid, blogisid ja lehekülgi hooldada ja täiendada. Ilma Teieta poleks miski võimalik: fännid, regulaarsed annetajad, arendajad, suured ja väikesed käed… Me vajame teid kõiki meie kogukonna ehitamiseks, me vajame teid kõiki LibreOffice´i tegemiseks!