Meenutusi LibreOffice 4.1 versiooni avaldamise eel

Tekst: Italo Vignoli

Mul on veel väga täpselt meeles hetk, mil vajutasin „Saada“ nuppu, avaldamaks TDFi esimest pressiteadet 28. septembril 2010. aastal. Lihtne liigutus, ent samas suur samm arendamaks vaba tarkvarapaketi ökosüsteemi.

Kuid sel päeval oli siiski millegipärast teistsugune tunne..

Salto AngelAndmaks ülevaadet ees seisnud väljakutsest, oleme üheskoos välja mõelnud järgmise näite: otsus luua sõltumatu fond, mis keskenduks OpenOffice´i tulevikule ning mille tagajärjeks on eraldi tarkvaraliini loomine, oli nagu 900 meetri kõrguselt Salto Angelist vette sukeldumine, selmet minna kuumal suvepäeval tavapäraselt dušši alla.

Mõlemal juhul lõpetad sa märja ja värskendatuna…

Michael Meeks’il, kes on britt ja palju ratsionaalsem kui mina (olles ise grupi vana, tõre ja emotsionaalne ladinlane), on antud loole märksa ratsionaalsemalt lähenenud.

Me olime sõpruskond, kes aastatel 2001-2005 erinevatel põhjustel ja eesmärkidel ümber OpenOffice´i kogunesid. Järgnevad 5 aastat veetsime aega lõpututes diskussioonides, leidmaks OpenOffice´i jaoks just seda õiget tulevikuvisiooni. Selle fundamentaalseks osaks oli luua õnnelik kodu arendajatele ja soe atmosfäär toetajatele.

Teadaande avaldamise hetkel oli LibreOffice´l 20 arendajat ning me kõik teadsime, et seda pole piisavalt haldamaks ja arendamaks LibreOffice´i 12 miljoni reaga lähtekoodi. Selle fakti ja meie teadaande tõttu kergitasid kulmu mitmed inimesed, kes polnud projektiga küll otseselt seotud.

Growth of DevelopersEnt meie visioon õnnelikust kodust oli piisavalt tugev, et juba 2010. aasta oktoobriks suutis projekt juurde meelitada üle 80 arendaja ning tänaseks on neid juba 580. Kõigil arendajatel on olnud võimalus projektist ülevaade saada ja siis ise otsustasid, millisel määral nad soovivad projektis osaleda.

Nagu graafikul välja toodud, oleme suutnud arendajaid regulaarselt kaasata. Isegi pärast kolme aastat on meil võimalik iganädalaselt uute arendajatega tööd alustada. Me oleme tänulikud kogu töö eest, mida väga paljud inimesed on meie projekti panustanud.

Developers on a Monthly BasisFaktiliselt on regulaarsete kaastöö tegijate arv kasvanud 50 arendajalt kuus (2011. aasta teisel poolel) umbes 100 kaastöötajani kuus (2013. esimese poolaasta seisuga). See kajastub ka viimase 12 kuu aktiivsete arendajate koguhulgas, kuhu kuulub nüüd üle 350 aktiivse projektiga seotud arendaja.

See tähendab, et umbes 50% kõikidest projektiga seotud arendajatest on kostööd alustanud viimase 12 kuu jooksul. Lisaks on kasvamas ka tuum-arendajate hulk, kes on palgatud täistöökohaga LibreOffice´i koodi häkkima.

Long TailKui vaadata viimase 12 kuu jooksul aktiivselt tegutsenud 352 arendaja panust LibreOffice’i lähtekoodi tehtud koodumuudatuste järgi, on neid kogunenud väga palju (ja see on projekti jaoks väga kasulik). Vaadates aga diagrammilt Top 49 arendajat (arendajad, kelle muudatusi on vähemalt 50+), näeme seal mitmeid vabatahtlikke arendajaid (mis on projektile veelgi kasulikum).

Topelt-ringdiagramm visualiseerib mitmekesisuse kasvu meie projektis, nii ettevõtete kui ka grupeeringute ja erinevate indiviidide poolt tehtud tööd. Diagrammid võrdlevad olukorda esimese 12 kuu lõpust (september 2011) praeguse olukorraga (juuni lõpp 2013).

Donut Chart OneEsimene ring näitab projekti panustavate ettevõtete kasvu, aga ka vabatahtlike kasvu koodi arendamisel. Ühtlasi näitab see ka OpenOffice´lt pärandina saadud koodi vähenemise.

Teine ring näitab kaastöötajate jagunemist kuuluvuse järgi. Kõige suurema osa moodustavad vabatahtlikud arendajad, kellele järgnevad OpenOffice´i arendajad ja paljud ettevõtted ja organisatsioonid, kes panustavad LibreOffice´sse.

Donut Chart TwoÜhtlasi jagavad need numbrid tunnustust tehtud imporditöö eest mõningatele Apache’i arendajatele. Arusaadavalt ei nimeta me neid LibreOffice’i kaastöötajateks, ent oleme tehtud töö eest siiski väga tänulikud.

LibreOffice 4.1 saab olema meie kuues peamine väljalase, mis on järjekordne suur samm edasi litsentseeritud failiformaatide koostalitusvõimes.

Juba praegu on sellel teemal rikkalikult informatsiooni edastatud – eelkõige läbi Fridrich Strba, Eilidh McAdam ja Miklos Vajna blogipostituste, kelle kanda on olnud erinevate litsentseeritud failiformaatide filtrite arendamine.

Lisaks on Michael Meeks laiemalt kirjeldanud vähem-nähtavaid arenguid, mis on suunatud LibreOffice lähtekoodi parandamisele ja puhtamaks muutmisele. Erinevate sammude kohta saab lugeda siit, siit ja siit.

Lisaks oleme teinud koduleheküljel kokkuvõtte kõige olulisematest võimalustest tulevases parimas vaba kontoritarkvara paketis. LibreOffice 4.1 saab olema teedrajava koostalitusvõime, mitmete paranduste ja sekkega seotud uute funktsioonidega.

Kui soovid saada põhjalikumat ülevaadet igast uuest võimalusest, siis tasub üle vaadata meie suuremate teadaannete tarbeks tehtud leheküljed: 3.3, 3.4, 3.5, 3.6,4.0 ja lõpetuseks 4.1.

Ootan juba pikisilmi suure teadaande väljaandmist. Sel korral vajutan ma nupule juba hoopis teises tujus, kuna suurem osa meie unistustest on juba täitunud.

Tänaseks on meil (1) vaba tarkvarapakett, mille üle võib uhkust tunda, mis põhineb Copyleft litsentsi omadustel; (2) kindel ja sõltumatu fond, mis esindab suurt ja vastuolulist globaalset kommuuni, põhinedes meritrokraatlikul ja iseseisval alusel; (3) helge tulevik.