LibreOffice 4.2: Suunatud jõudlusele ja koostalitusvõimele ja Microsoft Office’iga integreerimisele

30. jaanuaril 2014. aastal andis Dokumendi Sihtasutus teada uue LibreOffice’i 4.2 täieliku uuenduse väljaandmisest, mis on suunatud uuendusmeelsetele kasutajatele ja mis märgib järgmist sammu parima vaba kontoritarkvara arengus. LibreOffice 4.2 versioon sisaldab suurel hulgal jõudluse ja koostalitusvõime parandusi, millest saavad enim kasu ärikasutajad ja oskuskasutajad. Lisaks on uus LibreOffice’i versioon Microsoft Windows’iga paremini integreeritud.

 

Kõige põhjalikuma koodipuhastuse on läbinud Calc, mis nüüd suudab palju kiiremini hallata suuri andmehulki (eriti lahtrite arvutamisel ja mahukate XLSX arvutustabelite importimisel). Samuti on täiendatud valemite interpreteerijat, mis on nüüd tänu graafikaprotsessori kasutamisele OpenCL’i abil võimeline massiivseteks paralleelarvutusteks. Viimane töötab kõige paremini Heterogeenses Süsteemi Arhitektuuris (HSA – Heterogeneous System Architecture), näiteks AMD Kaveri nimeline APU.

Märkimisväärselt on arendatud kahepoolset koostalitusvõimet Microsoft OOXML formaadiga, eriti DOCX ja ka RTF’i dokumentidega töötamiseks. Lisatud on uued impordifiltrid Abiword’i dokumentidele ja lisatud on Apple Keynote’i presentatsioonid.

LibreOffice 4.2 pakub ärikasutajatele kahte Windows’i põhist edasiarendust: lihtsustatud seadistatav installeerimisdialoog potensiaalsete vigade vältimiseks ja võime keskseks Group Policy objektide haldamiseks ja lukustamiseks läbi Active Directory. Lisaks saavad kõik kasutajad kasu LibreOffice’i paremast Windows 7 ja 8-ga integreeritusest – rakenduse poolt grupeeritud avatud dokumendid saavad nüüd tegumireale pisipildid ja hiljuti kasutatud dokumendid.

Oskuskasutajatele, sõltumata platvormist, peaks kindlasti meeldima Expert Configuration’i paindlikkus, mis on lisatud Edasijõudnud Valikute vahelehele. Antud funktsiooni saab suurte juurutamiste ja tavakasutajate jaoks ka välja lülitada.

LibreOffice 4.2 tutvustab ka uut Start ekraani, mis on puhtama väljanägemisega ja kasutab etteantud ruumi efektiivsemalt (isegi väikestel ekraanidel) ning kuvab sinna ka viimati avatud dokumendid.

Mobiilsete uuenduste poole pealt toetab LibreOffice nüüd Impress’i kaugjuhtimist ka iOS’i platvormil – lisaks Android platvormil saadaolevale Impress’i kaughaldusele. Selle abil on võimalik läbi iPhone’i või iPad’i visuaalselt hallata slaidiesitluse viimist arvutist ekraanile. Antud rakendus ootab hetkel Apple poolt ülevaatust ning teavitame selle avaldamisest kohe, kui see rakendus on jõudnud ka iTunes’i poodi.

LibreOffice 4.2 on esimene vaba lähtekoodiga tarkvarapakett, mis väljastatakse uue, IBM’i poolt välja töötatud, Windows’i (põhineb IAccessible2-l) juurdepääsuga. Ehkki tegemist on versioonis eksperimentiaalse funktsiooniga, vahetab see järgmise täis-uuenduse versioonis välja senise Java-põhise juurdepääsu.

LibreOffice’i kasutajaliides jätkab samuti uuenemist – ligi 70% kogu LibreOffice’i dialoogiakendest on nüüd uuendatud ja lisatud mitmed uuendused. Antud uus versioon sisaldab ka uut ilusat ikoonideteemat Sifr ja lisatud on ka uuendatud vaikimis dokumendistiilid.

Kõik uued ja edasiarendatud LibreOffice’i 4.2 versiooni funktsioonid, sealhulgas ka siinkohal mitte välja toodud, uuendused on eraldi välja toodud LibreOffice’i ametlikul inglise-keelsel leheküljel siin: https://www.libreoffice.org/download/4-2-new-features-and-fixes/.

Kohtu kogukonnaga

Veebruari esimeses pooles koguneb LibreOffice’i kogukond Brüsselis, FOSDEM 2014 konverentsil, kus arendajad esitlevad Vaba Dokumendi ArengRuumis uusimaid ja parimaid LibreOffice’i poolt integreeritud tehnoloogiaid ning teised vabatahtlikud saavad vaba tarkvara toetajatega kohtuda LibreOffice’i stendis.

Märtsi esimes pooles eksponeerib Dokumendi Sihtasutus LibreOffice 4.2 versiooni Hannover’is, CeBIT’i messil: Hall 6, stend H14.

Lae LibreOffice alla

LibreOffice 4.2 on koheselt alla laetav meie koduleheküljelt, täpsemalt alla-laadimise leheküljelt siit: libreoffice.ee/laadi-alla. LibreOffice’i Laiendused on aga kättesaadavad järgmiselt aadressilt: http://extensions.libreoffice.org/extension-center.

Toeta Dokumendi Sihtasutust

LibreOffice’i kasutajad, vaba tarkvara toetajad ja kogukonna liikmed saavad Dokumendi Sihtasutust toetada annetustega http://donate.libreoffice.org veebikeskkonnas. Kogutud raha kasutatakse infrastruktuuri kasvu ja turundusutegevuste (projekti tutvustamiseks laiemale kasutajaskonnale) toetamiseks.