LibreOffice 5.0 valmis

Berliin, 5.august 2015 – Dokumendi Sihtasutus annab teada LibreOffice 5.0 valmimisest. Tegemist on kümnenda põhiväljalaskeversiooniga alates LibreOffice-i sünnist septembris 2010. LibreOffice on täisväärtuslik avatud lähtekoodiga kontoritarkvara, mis on võrreldav teiste programmidega samas kategoorias ja omab suurepäraseid omadusi ühilduvuses teiste failivormingutega. Lisaks on olemas nüüd ka ühilduvus Microsoft Windows 10-ga.

LibreOffice 5.0 on juba paigaldatud enam kui 80 miljoni kasutaja arvutisse (allikas: Dokumendi Sihtasutuse esialgne hinnang kodulehe statistika alusel), sealhulgas suured organisatsioonid Euroopas ja Lõuna-Ameerikas.

LibreOffice 5.0 sisaldab märgatavalt uuendatud kasutajaliidest parema ekraanipinna haldusega ja selgema väljanägemisega. Lisaks on parendatud ühilduvust Microsoft Office’i, Apple iWork’iga tänu uutele ja parendatud mittestandardsete kontoritarkvara failivormingute filtritele. Täiendatud on kõiki mooduleid LibreOffice’is ja lisaks on olemas ka 64-bit Microsoft Windowsi versioon alates MS Windows Vistast.

LibreOffice 5.0 olulisemad uuendused

Uus versioon uute püüdlustega: LibreOffice 5.0 on nurgakiviks mobiilsetele platvormidele – Androidile, Ubuntu Touch’ile ja ka veel arenduses olevale pilveversioonile.

See kõik on arendatud tugeva kogukonna poolt: uute ikoonidega, menüüdega ja külgribaga näeb LibreOffice välja kenam ja aitab kasutajatel olla loovamad ning saada kiirelt asjad tehtud. Lisaks on stiilide haldus nüüd vaistlikum tänu stiili visuaalsele eelvaatele.

Tabelarvutus: palju uuendusi: keerukad valemid, uued funktsioonid, tingimuslik vormindamine, piltide kärpimine, tabelite adresseerimine ja palju muud. Calc’i segu jõudlusest ja funktsionaalsusest teeb sellest ka ettevõtte keskkonda sobiva ja suuremahuliste tabelitega toimetuleva rakenduse.

Paremad filtrid: uuendatud on paljud impordi- ja ekspordifiltrid, parendatud on dokumentide konverteerimise nõustajat. Lisaks on nüüd võimalik lisada ka ajatemplit PDF-vormingusse eksportimisel.

Täielik nimekiri olulisematest uuendustest on saadaval siin – http://www.libreoffice.org/discover/new-features/

LibreOffice 5.0 on ka sisuliselt muutunud tänu väärtuslikule tööle sadade vabatahtlike poolt. Coverity Scan (https://scan.coverity.com/) andmeil on vigade arv 1000 koodirea kohta järjekindlalt alla 0,001. See tähendab, et avatud lähtekoodiga kontoritarkvara ei ole mitte ainult kergem arendada vaid seda on kergem ka hallata ja vigu otsida. Parandatud vigade arv ületab 25 000 piiri ja kasvab kiirelt.

LibreOffice 5.0 on uuenenud nii kvaliteedi kui stabiilsuse osas tänu suurele hulgale testidele, mis on uute versioonidega tehtud.

2010 võtsime kasutusele vana lähtekoodi (OpenOffice.org projektist), mida tuli puhastada, optimeerida enne kui saime sellest mõistlikul viisil arendada jätkusuutlikku kontoritarkvara“, ütles Michael Meeks, Dokumendi Sihtasutuse direktor ja juhtiv LibreOffice’i arendaja. “Alates 2010-ndast aastast oleme me käivitanud kolm arendustsüklit: 3.x kus puhastasime lähtekoodi aegunud koodist; 4.x kus parandasime jõudlust ja 5.x kus arendame selle nutikust ja ka kasutajaliidest“.

Kokkuvõte, mis on sisulise poole pealt muutunud LibreOffice 5.0’s, leiab siit – http://users.freedesktop.org/~michael/under-the-hood-5-0.html

LibreOffice 5.0 on järgmine tase vaba kontoritarkvara maailmas koos uute funktsioonidega ja täiendustega-parandustega“, lisab Thorsten Behrens, Dokumendi Sihtasutuse eesistuja ja juhtiv LibreOffice’i arendaja. “Võttes LibreOffice’i kasutusele mistahes OpenOffice.org’i versiooni asemel on suur hüpe tulevikku vaba kontoritarkvara maailmas“.

Saadavus ja juurutamine ettevõtetes.

LibreOffice 5.0 on esimene versioon 5.x arendustsüklis ja ettevaatlikele sobib ilmselt küpsem 4.4.x versioon paremini. Dokumendi Sihtasutus soovitab 5.x versiooni kasutuselevõtmisel vajadusel võtta ühendust professionaalsete ekspertidega aadressil http://www.libreoffice.org/get-help/professional-support/

LibreOffice 5.0 on allalaaditav siithttps://libreoffice.ee/laadi-alla/
Kõigil on palutud võimalusel ka annetada projekti heaks siin – http://donate.libreoffice.org/

Viide originaaluudisele: http://blog.documentfoundation.org/?p=3001

Viiteid edasiseks lugemiseks

– Tee LibreOffice 5.0’ni:
https://blog.documentfoundation.org/2015/07/29/the-road-to-libreoffice-5-0/

– LibreOffice 5.0, üks nädal hiljem:
https://blog.documentfoundation.org/2015/08/12/libreoffice-5-0-one-week-later/