LibreOffice 5.1 valmis

wall51small

Berliin, 10.veebruar 2016 – Dokumendi Sihtasutus annab teada LibreOffice 5.1 valmimisest, täisväärtuslik avatud lähtekoodiga kontoritarkvara võrreldav analoogidega samas kategoorias.

LibreOffice 5.1 pakub täielikult ümberkorraldatud kasutajaliidest ja mitmeid täiustatud võimalusi eesmärgiga võtta see kasutusele ettevõtetes: parem OpenDocument 1.2 tugi, koosvõime koos omanduslike failivormingute ja võrguketaste toetusega.

LibreOffice’it on alla laaditud 120 miljonit korda alates selle valmimisest jaanuaris 2011. See kontoritarkvara on võetud kasutusele suurtes organisatsioonides kõikidel kontinentidel. Hiljuti võeti Itaalia kaitsejõudude poolt LibreOffice kasutusele rohkem kui 100 000 arvutis.

LibreOffice 5.1 olulisemad uuendused

Kasutajaliides: Uus menüü on lisatud igasse rakendusse: Stiil (Writer), Leht (Calc), Slaid (Impress ja Draw). Lisaks on korrastatud mitmed ikoonid ja menüükorraldused vastavalt kasutajate eelistustele.

Koosvõime: Ühilduvust omanduslike failivormingutega on täiustatud. Lisatud on filtrid Apple Keynote 6, Microsoft Write ja Gnumeric failivormingutele.

Tabelarvutuse funktsioonid:  Calc’i valemimootorit on täiustatud – struktureeritud viited tabelis, kleepuvad veeru/rea ankrud, parem koosvõime OOXML ja ODF 1.2

Ligipääs serveritele: võrguressursid Sharepoint, Google Drive ja Alfresco on koheselt ligipääsetavad Fail menüüst koos lugemise ja kirjutamise võimalusega ilma eraldi avaneva dialoogiaknata.

Täielik nimekiri olulisematest uuendustest on saadaval eraldi dokumendis https://blog.documentfoundation.org/?media_dl=3937 ja veebis http://www.libreoffice.org/discover/new-features/

Järgnevad lühikesed videod esitlevad olulisimaid uuendusi Writer’is, Calc’is ja Impressis – https://www.youtube.com/playlist?list=PL0pdzjvYW9RHSwdRnZfaxAWICrkBrQl7k

LibreOffice 5.1 on ka sisemiselt uuenenud tänu sadadele vabatahtlikele, mis on saanud võimalikuks tänu avatud lähtekoodile ja seda on lihtne arendada, hallata ja vigu otsida. Kuigi see ei ole nähtav kasutajatele, on see siiski väga oluline ettevõtetes juurutamisel.

“LibreOffice 5.1 on samm edasi täitmaks meie nägemust kontoritarkvarast, mis täidab kasutajate vajadused ja soovid”, ütles Bjoern Michaelsen, direktorite nõukogu liige, juhtiv LibreOffice’i arendaja ja pakendaja Ubuntu Linuxi jaoks.

“Alates 2010. aastast oleme käinud läbi erinevad arendustsüklid puhastades lähtekoodi ja muutes tarkvara kiiremini toimivaks. Oleme nüüd jõudnud tasemele kus saame pakkuda ka paremat kasutajaliidest.”

“LibreOffice’i kolmas arendustsükkel viib meid uuele kasutajaliidese käsitlusele kus kasutaja saab valida parima disaini vastavalt vajadusele ja vabastades ekraanipinda parimal viisil”, lisas Jan Holesovsky, Dokumendi Sihtasutuse direktorite nõukogu liige, disainimeeskonna liige.

Saadavus ja juurutamine ettevõtetes

LibreOffice 5.1 esindab värsket versiooni, mis mõeldud tehnoloogia entusiastidele, varajastele ja kogenud kasutajatele.

Ettevõtete jaoks haldab Dokumendi Sihtasutus rohkem küpset 5.0.x versiooni (varsti saadaval 5.0.5).
Kindluse mõttes soovitab Dokumendi Sihtasutus kasutada sertifitseeritud professionaalide abi uusima LibreOffice’i kasutuselevõtmiseks nii juurutamise kui koolitamise osas – http://www.libreoffice.org/get-help/professional-support/

LibreOffice 5.1 on allalaaditav – https://libreoffice.ee/laadi-alla/

LibreOffice’i kasutajad ja kõik vabavara kogukonna liikmed, entusiastid, huvilised jt saavad toetada Dokumendi Sihtasutust annetusega aadressil http://donate.libreoffice.org/

Reklaammaterjalid ja ekraanipildid

Reklaammaterjalid koos taustainfoga ja kõrgresolutsiooniga piltidega saab alla laadida http://tdf.io/lo51launchpack
MS Windows 10 ekraanipildid on saadaval – http://tdf.io/lo51screenshots

Lisainfot:

Viide Dokumendi Sihtasutuse ajaveebi postitusele: http://blog.documentfoundation.org/blog/2016/02/10/the-document-foundation-announces-libreoffice-5-1