LibreOffice 6.3 on valmis

Berliin, 8. august 2019 – Dokumendi Sihtasutus annab teada LibreOffice’i uue versiooni 6.3 valmimisest, mis on LibreOffice’i 6. perekonna rikkalik põhiväljalase. Sellel on parem jõudlus, suur hulk uusi ja täiustatud funktsioone ning täiustatud koostalitlusvõime omanduslike dokumendivormingutega:

  • Writer’i ja Calc’i jõudlust on parandatud suurusjärgu võrra, mis põhineb lõppkasutajate esitatud dokumentidel: erinevate järjehoidjate, tabelite ja kaasapandud fontidega tekstifailid, suured ODS/XLSX arvutustabelid ja VLOOKUP-iga arvutatud Calc’i failid laaditakse ja renderdatakse kiiremini. Ka Calc’i arvutustabelite salvestamine XLS-failidena on kiirem.
  • LibreOffice 6.2’s tutvustatud NotebookBar’i kasutajaliidese Tabbed-kompaktne versioon on nüüd saadaval ka Writer’i, Calc’i, Impress’i ja Draw jaoks. See jätab laiekraaniga sülearvutitele rohkem ruumi kasutaja dokumentide, arvutustabelite ja esitluste jaoks. Lisaks on uus Contextual Single UI valmis ka Writer’i ja Draw jaoks.
  • Calc’is asendab valemi ribal olev uus rippmenüü vana tööriista Sum, mis annab kasutajale kiire juurdepääsu kõige sagedamini kasutatavatele funktsioonidele. Samuti on lisatud uus funktsioon FOURIER sisendmassiivi diskreetse Fourier’i teisenduse arvutamiseks.
  • PDF-failina eksportimist on täiustatud standardse PDF/A-2 dokumendivormingu toega, mida mitmed organisatsioonid nõuavad failide pikaajaliseks säilitamiseks. Lisaks on lihtsustatud redigeeritavate PDF-vormide kujundamist, lisades Writer’ile menüü Vorm, et veelgi parendada LibreOffice’i ühte tugevamat funktsiooni.
  • Dokumente saab nüüd redigeerida tundliku teabe, näiteks isikuandmete, eemaldamiseks või peitmiseks enne faili eksportimist või jagamist, et aidata ettevõtetel või organisatsioonidel eeskirju täita.
  • MS Windows’is lisati korralik konsoolirežiim, paremate väljund- ja veakoodidega. See muudab LibreOffice’i kasutamise lihtsamaks selliste hulgitoimingute tegemiseks nagu paljude dokumentide printimine või teisendamine.
  • Koostalitlusvõimet Microsoft Office’i omanduslike failivormingutega on mitmes valdkonnas parandatud, võimaldades eksportida DOTX-i dokumendimalli ja XLTX tabelarvutuse malli vormingutesse, diagrammide importimist DOCX drawingML grupi kujunditest, SmartArt’i importi/eksporti PPTX-failidest, et säilitada redigeerimisvõimalusi MS PowerPoint’is, ja parem XLSX liigendtabeli (Pivot Table) koostalitlusvõime.

LibreOffice 6.3 uued funktsioonid on välja töötanud suur tarkvaraarendajate kogukond: 65% muudatustest pärineb arendajatelt, kes töötavad TDF’i Konsultatiivnõukogus (Advisory Board): Collabora, Red Hat ja CIB ning teistelt organisatsioonidelt ja 35% on pärit individuaalsetelt vabatahtlikelt.

Lisaks on ülemaailmne vabatahtlike kogukond kes hoolitsevad muude põhitegevuste eest nagu kvaliteedi tagamine, tarkvara kohandamine vastavalt keelele ja kultuurile, kasutajaliidese kujundamine ja kasutajakogemus, abisüsteemi ja dokumentatsiooni redigeerimine, lisaks vabavara ja avatud dokumendistandardite propageerimine.

Kokkuvõttev video LibreOffice 6.3 põhilisematest uuendustest YouTube’is:

LibreOffice eraisikutele

LibreOffice 6.3 esindab avatud lähtekoodiga kontorikomplektide funktsioonide verisemat serva ning on seega suunatud tehnoloogiahuvilistele, varajastele kasutuselevõtjatele ja kogenud kasutajatele. Dokumendi Sihtasutus ei paku kasutajatele tehnilist tuge, ehkki nad saavad abi teistelt postiloendites, foorumites ja Ask LibreOffice’i veebilehel olevatelt kasutajatelt.

Kasutajatele, kelle põhieesmärk on isiklik tootlikkus ja eelistavad seetõttu uute funktsioonide ees rohkem testitud ja parandatud versiooni, sobib LibreOffice 6.2.x, mis on veel mõni kuu toetatud. Praegune versioon 6.2.x seerias on LibreOffice 6.2.5 ja kõiki kasutajaid kutsutakse värskendama.

LibreOffice ettevõtluses

Ettevõtetes juurutamiseks soovitab TDF tungivalt hankida LibreOffice’i ühelt ökosüsteemi partnerilt, et saada pikaajaliselt toetatud väljaandeid, spetsiaalset abi, kohandatud uusi funktsioone ja veaparandusi ning muid eeliseid. Samuti tuleb ökosüsteemi partnerite tehtud töö tagasi LibreOffice’i projekti, millest saavad kasu kõik.

Samuti tuleks tarkvararände (migration) ja koolituse toetamist hankida sertifitseeritud spetsialistidelt, kes pakuvad lisandväärtusteenuseid, mis laiendavad kogukonna ulatust ettevõtlusmaailmale ja pakuvad CIO-dele ja IT-juhtidele lahendust, mis on kooskõlas omanduses olevate pakkumistega.

Tegelikult on LibreOffice tänu oma küpsele koodibaasile, rikkalikule funktsioonide komplektile, avatud standardite tugevale toele, suurepärasele ühilduvusele ja sertifitseeritud partnerite pikaajalistele tugivõimalustele ideaalne lahendus ettevõtetele, kes soovivad oma andmete üle kontrolli taastada ja end vabastada tootjalukustusest.

LibreOffice’i saadavus

LibreOffice 6.3 on saadaval https://libreoffice.ee/laadi-alla/
Omanduslike operatsioonisüsteemide miinimumnõuded on MS Windows 7 SP1 ja Apple macOS 10.9. Uusima LibreOffice Online’i lähtekoodi versioonid on saadaval Dockeri tõmmistena: https://hub.docker.com/r/libreoffice/online/

LibreOffice Online on põhimõtteliselt serveriteenus ning selle paigaldamiseks ja seadistamiseks tuleks lisada pilvesalvestusruum ja SSL-sertifikaat. Seda võib pidada internetiteenuse pakkujate pakutavate pilveteenuste või ettevõtete ja suurte organisatsioonide privaatpilve võimaldavaks tehnoloogiaks.

Toetamine. LibreOffice’i kasutajad, vabavara kaitsjad ja kogukonna liikmed saavad Dokumendi Sihtasutust annetustega toetada aadressil https://www.libreoffice.org/donate

LibreOffice 6.3 on loodud kasutades dokumendifailivormingute teisendamise teeke Dokumendi Vabastamise Projektist: https://www.documentliberation.org

Pressikomplekt koos taustadokumentidega – sisaldab hübriidset PDF-i, mida saab avada LibreOffice’i abil, saab redigeerida tavaliste ODT-failidena – ja kõrge eraldusvõimega pilte, on siin: https://nextcloud.documentfoundation.org/s/g4zsogp5qxE9bdH

Allikas: uudise inglisekeelne versioon