LibreOffice 7.2 kogukond on koostöövõime osas tugev

Üle 60% koodist kasutab parima tasuta ja avatud lähtekoodiga kontorikomplekti uut versiooni, mis keskendub koostöövõimele Microsofti omanduses olevate failivormingutega.LibreOffice 7.2Berliin, 19. august 2021 – LibreOffice 7.2 Community, vabatahtlike poolt toetatud vaba kontorikomplekti uus suurem väljaanne kontoritöö tootlikkuse jaoks, mis on kättesaadav aadressil https://libreoffice.ee/laadi-alla/. Tuginedes LibreOffice Technology platvormi isikliku tootlikkuse arvuti, nutiseadme ja pilve jaoks, pakub see palju koostöövõime parandusi Microsofti patenteeritud failivormingute jaoks. Lisaks pakub LibreOffice 7.2 Community mitmeid toimivuse parandusi suurte failide käsitlemisel, teatavate DOCX ja XLSX failide avamisel, fontide vahemälu haldamisel ning suurte piltidega esitluste ja jooniste avamisel. LibreOffice 7.1ga tutvustatud Skia tagaprogrammi kasutamisega paraneb ka kiirus.

LibreOffice 7.2 on nüüd saadaval ka Apple Siliconi seeria protsessoritele, mis on välja töötatud Apple’i poolt ja põhineb ARM-arhitektuuril. Selle konkreetse platvormi arenduse varajase etapi tõttu pakutakse valmis kompileeritud versiooni, kuid seda ei tohiks praegusel etapil kasutada kriitilisel otstarbel. Tarkvara on saadaval järgmisel lehel: https://download.documentfoundation.org/libreoffice/stable/7.2.0/mac/aarch64/

LibreOffice ja koostöövõime

LibreOffice 7.2 Community lisab märkimisväärseid parandusi koostöövõimele varasemate DOC-failidega ning DOCX, XLSX ja PPTX dokumentidega. Microsofti dokumendifailid põhinevad endiselt patenteeritud, ISO poolt 2008.aprillis aegunuks määratud vormingul, mis sisaldavad endas maskeeritud kujul suurt hulka varjatud kunstlikku keerukust. See kõik põhjustab käitlemisprobleeme LibreOffice’is, mis ei vasta tõelisele avatud standardvormingule (OpenDocument Format).

LibreOffice’i kogukonnal on hea meel, et neil on palju andekaid arendajaid, kes nende küsimustega tegelevad.

Tänu vabatahtlike ja sponsoreeritud arendajate keskendunud arendustegevusele astub LibreOffice 7.2 olulise sammu läbipaistva koostalitusvõime suunas, säilitades samas palju eeliseid vastupidavuse, usaldusväärsuse ja standardite järgimise osas – nii ettevõtete kui ka üksikute kasutajate huvides.

LibreOffice pakub kõrgeimat ühilduvuse taset kontoritarkvara turusegmendis, alustades loomulikust toetusest OpenDocument Format (ODF) – ületades patenteeritud vorminguid turvalisuse ja vastupidavuse valdkonnas – kuni ülima toetuseni DOCX, XLSX ja PPTX failivormingute osas. Lisaks pakub LibreOffice filtreid paljudele päranddokumentide vormingutele, et tagastada omandiõigus ja kontroll kasutajatele.

LibreOffice 7.2 Community uued funktsioonid [1]LibreOffice 7.2 uued funktsioonidLibreOffice 7.2 Community uusi funktsioone on arendanud 171 panustajat: 70% koodist on 51 arendajalt, kes töötavad kolme TDFi nõuandvas nõukogus – Collabora, Red Hat ja Allotropia – või muudes organisatsioonides (sealhulgas The Document Foundation) ja 30% on 120 üksikult vabatahtlikult.

Lisaks on 232 vabatahtlikku pakkunud lokaliseerimist 151 keeles. LibreOffice 7.2 Community on avaldatud 119 erinevas keeles, rohkem kui mis tahes muu vaba või omanduslik tarkvara, ja sellisena saab kasutada emakeeles (L1) üle 5,4 miljardi inimese kogu maailmas. Lisaks räägib üle 2,3 miljardi inimese oma teise keelena ühte neist 119 keelest (L2).

Uuendused

ÜLDINE

  • Hüpikaken otsimaks menüükäske
  • Keritav stiilivalija kaartidega kasutajaliidese puhul
  • Ilukirja paneel külgribal
  • Uus nimekirjavaade mallide dialoogis
  • Sisseehitatud “Xray”-sarnane UNO-objekti inspektor

WRITER

  • Taustatäited saavad katta terveid lehti, üle marginaalide
  • Page stiilidel võib nüüd olla vooderdise marginaal
  • Maili ühendamine näitab hoiatust puuduvate andmeallikate kohta
  • RDF-metaandmed Style Inspektoris

CALC

  • Calc saab nüüd filtreerida värvi järgi (AutoFilter)
  • HTML-tabelid, mis on loetletud External Data dialoogis, näitavad nüüd pealkirju
  • „Rasvase ristiga” kursor on saadaval Sätetes
  • Tüüpi saab nüüd valida “Moving Average” trendirea korral

IMPRESS & DRAW

  • Uued mallid: Candy, Freshes, Grey Elegant, Growing Liberty, Yellow Idea
  • Tekstikastides on nüüd saadaval mitu veergu
  • Otsejuurdepääs suurendusele olekuriba kaudu

 

Video, mis tutvustab LibreOffice 7.2 Community uusi funktsioone:

LibreOffice ettevõtetele

Ettevõtetes kasutuselevõtuks soovitab TDF tungivalt LibreOffice Enterprise’i rakenduste perekonda ökosüsteemi partneritelt – arvutitele, nutiseadmetele ja pilvepõhiseks kasutamiseks – millel on suur hulk lisandväärtusega funktsioone. Need hõlmavad pikaajalisi tugivõimalusi, professionaalset abi, personaalseid arenguid ja muid hüvesid, nagu SLA (teenustaseme leping).

Vaatamata sellele soovitusele kasutab üha enam ettevõtteid vabatahtlike poolt toetatavat versiooni, mitte nende vajadustele optimeeritud versiooni, mida toetavad erinevad ökosüsteemi ettevõtted.

Aja jooksul on see probleemiks LibreOffice’i projekti jätkusuutlikkusele, sest see aeglustab projekti arengut. Tegelikult, iga rida koodi, mille ökosüsteemi ettevõtted on välja töötanud oma ettevõtte klientidele jagatakse kogukonnaga peakoodi hoidlas ja parandab LibreOffice Technology platvormi.

LibreOffice Technology’l põhinevad tooted on kättesaadavad peamistele lauaarvuti operatsioonisüsteemidele (MS Windows, macOS, Linux ja Chrome OS), mobiilplatvormidele (Android ja iOS) ja pilvedele. Platvormi arendamise aeglustamine kahjustab kasutajaid igal tasandil ja võib lõppkokkuvõttes viia LibreOffice’i projekti seiskumiseni.

LibreOffice’i kasutuselevõtmine

Document Foundation on välja töötanud migratsiooniprotokolli, et toetada ettevõtteid, mis liiguvad omandvaraliselt kontoritarkvaralt LibreOffice’ile, mis põhineb LibreOffice Enterprise’i perekonna LTS-versiooni kasutuselevõtmisel, millele lisandub migratsioonialane nõustamine ja koolitus sertifitseeritud spetsialistidelt, kes pakuvad CIO-le ja IT-juhtidele lisandväärtust pakkuvaid lahendusi kooskõlas omandiõigusega. Viide: http://www.libreoffice.org/get-help/professional-support/

Tegelikult on LibreOffice – tänu oma küpsele koodibaasile, rikas funktsioonide komplekt, tugev toetus avatud standarditele, suurepärane ühilduvus ja pikaajalised toetusvõimalused sertifitseeritud partneritelt – ideaalne lahendus ettevõtetele, kes tahavad taastada kontrolli oma andmete üle ja vabaneda tootjalukustusest.

LibreOffice 7.2 Community saadavus

LibreOffice 7.2 Community on kohe kättesaadav aadressilt https://libreoffice.ee/laadi-alla/ Minimaalsed nõuded omandvaralistele operatsioonisüsteemidele on MS Windows 7 SP1 ja Apple macOS 10.12.

Muudatuste ülevaated:

LibreOffice Technology põhjal tehtud tooted Androidi ja iOSi jaoks on loetletud siin: https://www.libreoffice.org/download/android-and-ios/, samas kui App Stores ja ChromeOS on loetletud siin: https://www.libreoffice.org/download/libreoffice-from-microsoft-and-mac-app-stores/

Kasutajatele, kelle peamine eesmärk on isiklik tootlikkus, ja seega eelistavad versiooni, mis on läbinud rohkem testimist ja veaparandusi uute funktsioonide asemel, The Document Foundation soovitab LibreOffice 7.1 versiooni, mis sisaldab mõned kuud tagasiühilduvalt tehtavad parandused. Praegune versioon on LibreOffice 7.1.5.

Document Foundation ei paku kasutajatele tehnilist tuge, kuigi see on saadaval vabatahtlike kasutajate postiloenditest ja Ask LibreOffice veebilehelt: https://ask.libreoffice.org

LibreOffice’i kasutajad, vaba tarkvara kaitsjad ja kogukonna liikmed saavad toetada The Document Foundation’i annetusega aadressil https://www.libreoffice.org/donate

LibreOffice 7.2 on ehitatud Document Liberation projekti https://www.documentliberation.org dokumentide teisendamise teekide põhjal

[1] Väljalaskemärkmed: https://wiki.documentfoundation.org/ReleaseNotes/7.2

Pressikomplekt

Allalaadimise aadress https://nextcloud.documentfoundation.org/s/AgY6G3WAAtsCZrn

Allikas https://blog.documentfoundation.org/blog/2021/08/19/libreoffice-7-2-community/