LibreOffice 7.4

Arendus keskendub nüüd koosvõimele Microsofti omanduslike failivormingutega ja paljud uued funktsioonid on suunatud endistele MS Office’i kasutajatele.

Berliin, 18. august 2022 – LibreOffice 7.4 Community, vabatahtlike toetatud kontorikomplekti uus suur väljalase, on kohe saadaval MS Windowsile, macOSile (Apple Silicon ja Inteli protsessorid) ja GNU/Linuxi eri distrotele.

Kõige olulisemad uued omadused

Üldine

  • WebP piltide ja EMZ/WMZ failide üldine tugi
  • Abilehed ScriptForge skriptimise teegi jaoks
  • Extension Manager’i otsinguväli
  • Jõudlus- ja ühilduvusparandused

WRITER

  • Muudatuste parem jälgimine joonealuses alas
  • Toimetatud loendid näitavad algseid numbreid muutuste jälgimisel
  • Uued tüpograafilised sätted sidekriipsude tegemiseks

CALC

  • 16 384 veeru tugi arvutustabelites
  • Lisafunktsioonid rippmenüü automaatsumma vidinas
  • Uus menüüelement lehenimede otsimiseks

IMPRESS

  • Dokumenditeemade uus tugi

Video, mis võtab kokku LibreOffice 7.4 Community uued funktsioonid, on saadaval

Kõigi uute funktsioonide kirjeldus on saadaval väljalaske teadetes.

Koosvõime

Tuginedes LibreOffice’i tehnoloogiaplatvormi eripärale, mis võimaldab töölaual, mobiilis ja pilves saavutada isiklikku tootlikkust, pakub LibreOffice 7.4 hulgaliselt täiustusi ja uusi funktsioone, mis on suunatud kasutajatele, kes jagavad MS Office’iga dokumente või on endised MS Office’i kasutajad. Need kasutajad peaksid regulaarselt kontrollima LibreOffice’i uusi väljalaskeid, sest edusammud on nii kiired, et iga uus versioon paraneb oluliselt võrreldes eelmise versiooniga.

LibreOffice pakub kõrgeimal tasemel ühilduvust kontorikomplektide turusegmendis, kasutades OpenDocument Format (ODF) emakeelset tuge – ületades turvalisuse ja töökindluse osas omandvaralisi vorminguid – MS Office’i failide suurepärasele toele, filtritele paljude varasemate dokumendivormingute jaoks, omandiõiguse ja kontrolli tagastamiseks kasutajatele.

Microsofti failid põhinevad endiselt 2008. aastal ISO poolt amortiseerunud omandivormingul, mitte ISO poolt heaks kiidetud standardil, nii et need peidavad endas suurt hulka kunstlikku keerukust. See põhjustab probleemide käsitlemist LibreOffice’is, mis vaikimisi vastab tõesele avatud standardvormingule (OpenDocumenti vormingud).

LibreOffice 7.4 Community toetajad

LibreOffice 7.4 Community uued funktsioonid on välja töötanud 147 toetajat: 72% koodist on pärit 52 arendajalt, kes töötavad TDFi nõukojas – Collaboras, Red Hat’is ja Allotroopias – või muudes organisatsioonides (sealhulgas Dokumendi Sihtasutuses) ja 28% on üksikutelt vabatahtlikelt.

Lisaks on 528 vabatahtlikku pakkunud lokaliseerimist 158 keeles. LibreOffice 7.4 Community on välja antud 120 erinevas keeleversioonis, rohkem kui ükski teine vaba- või omandvaraline tarkvara ja sellisena saab seda emakeeles (L1) kasutada üle 5,4 miljardi inimese kogu maailmas. Lisaks räägib üle 2,3 miljardi inimese ühte neist 120 keelest teise keelena (L2).

LibreOffice ettevõtetele

Ettevõtetes juurutamiseks soovitab TDF tungivalt LibreOffice Enterprise’i ökosüsteemi partnerite rakenduste perekonda – töölaua, mobiili ja pilve jaoks – millel on suur hulk spetsiaalseid lisandväärtusega funktsioone ja muid eeliseid, nagu SLA (teenuste taseme lepingud): https://www.libreoffice.org/download/libreoffice-in-business/

Vaatamata sellele soovitusele kasutab üha suurem hulk ettevõtteid vabatahtlike toetatud versiooni, mitte nende vajadustele optimeeritud ja erinevate ökosüsteemi ettevõtete toetatud versiooni.

Aja jooksul kujutab see endast LibreOffice’i projekti jätkusuutlikkuse probleemi, sest see aeglustab selle arengut. Tegelikult jagatakse iga rida koode, mille ökosüsteemi ettevõtted on oma äriklientidele välja töötanud, kogukonnaga põhikoodihoidlas ja täiustatakse LibreOffice’i tehnoloogiaplatvormi.

LibreOffice’i tehnoloogial põhinevad tooted on saadaval suurematele töölaua operatsioonisüsteemidele (MS Windows, macOS, GNU/Linux ja Chrome OS), mobiilsetele platvormidele (Android ja iOS) ja pilvedele. Platvormi arengu aeglustumine kahjustab kasutajaid ning LibreOffice’i projekt võib jääda ootustele ja võimalustele alla.

LibreOffice’i kasutuselevõtmine

Dokumendi Sihtasutus on välja töötanud migratsiooniprotokolli, et toetada ettevõtteid, kes liiguvad omanduslikelt kontoritarkvaradelt LibreOffice’i peale, mis põhineb LibreOffice Enterprise’i perekonna LTS-versiooni kasutuselevõtmisel, lisaks migratsioonialane nõustamine ja koolitus, mis on hangitud sertifitseeritud spetsialistidelt, kes pakuvad lisandväärtusega lahendusi kooskõlas omandis olevate pakkumistega. Viide: https://www.libreoffice.org/get-help/professional-support/

Tegelikult on LibreOffice – tänu oma küpsele koodibaasile, rikkalikule funktsioonikomplektile, avatud standardite tugevale toele, suurepärasele ühilduvusele ja sertifitseeritud partnerite LTS-valikutele – ideaalne lahendus ettevõtetele, kes soovivad taastada kontrolli oma andmete üle ja vabastada end tootjalukustusest.

LibreOffice 7.4 Community saadavus

Selle leiab allalaadimiste lehelt. Omanduslike operatsioonisüsteemide miinimumnõuded on Microsoft Windows 7 SP1 ja Apple macOS 10.12. LibreOffice’i tehnoloogiapõhised tooted Androidile ja iOSile on loetletud siin: https://www.libreoffice.org/download/android-and-ios/

Kasutajatele, kes ei vaja kõige uuemaid funktsioone ja eelistavad uuemat versiooni, mis on läbinud rohkem testimist ja veaparandusi, hooldab dokumendifond perekonda LibreOffice 7.3, mis sisaldab mõned kuud tagasi uuendatud parandusi. Praegune versioon on LibreOffice 7.3.5.

Dokumendi Sihtasutus ei paku kasutajatele tehnilist tuge, kuigi nad saavad seda vabatahtlikelt kasutajate postiloendites ja Ask LibreOffice’i veebilehel: https://ask.libreoffice.org LibreOffice’i kasutajad, tasuta tarkvara advokaadid ja kogukonna liikmed saavad toetada Dokumendi Sihtasutust annetusega aadressil https://www.libreoffice.org/donate

LibreOffice 7.4 on ehitatud dokumentide teisendamise teekidega dokumendivabastuse projektist: https://www.documentliberation.org

Press Kit

Allalaadimise link: https://nextcloud.documentfoundation.org/s/6i79yxpLYjsaGZB

Uudise allikas