LibreOffice’i Konverentsi teadaanded

LibreOffice´i konverentsi avamine Berliinis

LibreOffice´i konverents, Berliin, 17. oktoober, 2012
Dokumendi Sihtasutuse juhatuse esimees Florian Effenberg avas teistkordselt toimuva LibreOffice´i konverentsi, (http://conference.libreoffice.org) pöördumisega autoriteetide ja kommuuniliikmete poole, kes on kogunenud Saksamaa pealinna, kokku viielt erinevalt kontinendilt:

„Praegusel hetkel kasutab LibreOffice´i tarkvara ligikaudu 60 miljonit inimest. Tegemist on vaikimisi pakutava tasuta kontoritarkvara paketiga kõikidele enamlevinud platvormidele, ja on kättesaadav rohkem kui sajas erinevas keeles. Tarkvara on edukalt kasutusele võtnud nii suured linnad ja organisatsioonid kui ka koolid ja ülikoolid. Ei ole möödunud ühtegi kuud, kui meie tarkvarast poleks räägitud mõnes suures meediaväljaandes üle maailma – meil lihtsalt on alati mõni hea uudis jagada. Dokumendi Sihtasutus on liitunud juhtivate vaba tarkvara ja avatud standardite organisatsioonidega, samal ajal peetakse meid tänu tugevale mainele ja usaldusväärsusele oma ala liidriteks. Tänu ökosüsteemi kiirele arengule on ka paljud ettevõtted avastanud enda jaoks tasuta tarkvara ning selle kasutamisega kaasnevad plussid.“

„Nüüdseks on meist saanud suur perekond, mis koosneb tuhandetest inimestest üle terve maailma. Kõikide kaastöötajate näol pole minu jaoks tegemist mitte ainult kolleegidega, vaid ka tõeliste sõpradega, ning mul on au olla osa nii suurest perekonnast, kus igal liikmel on oma lugu, oma taust ja omad oskused. Perekond, mis ühendab endas erinevad vanusegruppe, kultuure ning keeli, kus kõik töötavad ühise eesmärgi nimel – tagamaks parima tasuta kontoritarkvara maailmas. Töötades ühise eesmärgi nimel, suudame me teostada selle, millest me veel kaks aastat tagasi isegi unistada ei julgenud.“

LibreOffice’i Konverents’i võõrustab 2012. aastal Saksamaa Liitvabariigi Föderaalne Siseministeerium (http://www.bmi.bund.de) ja Föderaalne Majandus- ja Tehnoloogia ministeerium (http://www.bmwi.de) ning Freies Office Deutschland e.V.

Üritust sponsoreerib Canonical (http://www.canonical.com), Google (http://www.google.com), SerNet (http://www.sernet.de), Bitbone (http://www.bitbone.de), Lanedo (http://www.lanedo.com), Red Hat (http://www.redhat.com) ja Univention (http://www.univention.de).

Konverentsi olulisemad ettekanded kantakse üle ka otsepildis. Kõik teised ettekanded salvestatakse ning laetakse üles konverentsi koduleheküljele. Otseülekannete ja salvestuste vaatamiseks on infrastruktuuri meeskond loonud lehekülje siia: http://conference.libreoffice.org/streams.

LibreOffice’i jõuline kasv

Üle 2 miljoni allalaadimise septembris, üle 540 arendaja,
kogukond, kus on üle 3000 vabatahtliku viielt kontinendilt,
üle 100 keele (esindades 95% maailma rahvastikust).

Dokumendi Sihtasutus annab teada Saksamaa linna München’i üleminekust LibreOffice’ile, järgides ülemaailmset migreerimise ja adopteerimise trendi. “Pärast hoolikat riskianalüüsi otsustas München’i Linnanõukogu LibreOffice’ile migreerumise kasuks. Selle valiku poolt rääkis enim projekti vabavaraliste litsentside kasutamine. Lisaks soovib München tugineda suurele ja elavale kogukonnale igas selle poolt avaldatud Avatud Lähtekoodiga tootele,” räägib avalike suhete juht Kirsten Böge.

Vahetult enne München’i teadaannet tegi samasuguse avalduse ka Prantsusmaa peaminister, kes mainis LibreOffice’it kui tugisammast kõigi valitsusasutuste üldises migreerimises vabale tarkvarale. MimO, migreerimisprojekti eest vastutav tehnoloogiline grupp, on LibreOffice’i antud projekti vaba kontoritarkvara koosseisu juba valinud.

Samasugused suured üleminekud on juba käinud või on käimas Taanis (Kopenhaagen’i Haiglad), Itaalias (Umbria maakond, di Bolzano Linnanõukogu ja üks suurimaid pangandussektori IT-firma), Hispaanias (Las Palmase linn), Irimaal, (Limerick’i linn), Kreekas (Pilea Hortiatis’e vald) ja USA-s (Largo linn Floridas).

Chicago Avalik Raamatukogu kasutab LibreOffice’it mitmetes arvutites, pakkumaks inimestele võimalust dokumentide loomiseks või muutmiseks, ja koolitab inimesi tasuta kontoritarkvara kasutamiseks.

LibreOffice’it arendab suur ja mitmekesine häkkerite kogukond, mis on kahe aastaga kasvanud 20-st 550-e liikmeni. Selle taga seisab omakorda veelgi suurem hulk aktiivseid vabatahtlike, kes hoolitsevad lokaliseerimise, kvaliteedi tagamise, kogukonna arendamise ja turunduse eest nii globaalsel kui ka kohalikul tasandil. Kokku on neid inimesi üle 3000, kui võtta aluseks projekti wiki lehele endast jälje jätnud inimesed.

LibreOffice’it on Dokumendi Sihtasutuse peegeldus-süsteemist alla laetud rohkem kui 20 miljonit korda – ja üle 2 miljoni korra septembris, pärast LibreOffice 3.6.2 versiooni välja kuulutamist (Windows’i 80% + MacOS’i 10%). Sinna lisanduvad veel allalaadimised tarkvara ja ajakirjade veebilehekülgedelt. Eraldi tuleb arvestada, et LibreOffice’it sisaldavad CD-d on lisatud mitmetele paberväljaannetele. TDF hindab LibreOffice’i kasutajaskonna hulga 60 miljoni kasutaja suuruseks, kus poole moodustavad Linuxi kasutajad, kelle jaoks LibreOffice on vaikimisi kontoritarkvara pakett.

“Vaadates neid numbreid, ei suuda kuidagi uskuda, et see on saavutatud kahe aastaga,” kommenteerib Dokumendi Sihtasutuse direktor Italo Vignoli, vastutades turunduskommunikatsiooni eest. “Nende kuude jooksul olen reisinud üle maailma, et projektist tasuta tarkvara konverentsidel rääkida, ja olen kohtunud sadade inimestega, kes tunnevad LibreOffice’is ära OpenOffice’i pärija. Täna näitavad arvud, et ka valitsused ja korporatsioonid jagavad seda arvamust ja nad toetavad ideed, et vaid fokuseeritud iseseisev vaba tarkvara sihtasutus suudab OpenOffice’i koodipärandit edasi arendada.”

LibreOffice´i versiooni 3.6.2 on võimalik alla laadida siit: http://www.libreoffice.org/download/. Lisad LibreOffice´le on kättesaadavad siit: http://extensions.libreoffice.org/extension-center. LibreOffice’i arengule ja kasvule kaasa aitamiseks võiksid tarkvara alla laadides kaaluda ka annetuse tegemist Dokumendi Sihtasutusele. Annetusi saab teha siit: http://donate.libreoffice.org.