LibreOffice 6.1 on valmis

Dokumendi Sihtasutus (TDF – The Document Foundation) teatab LibreOffice 6.1 valmimisest. See on suurem uuendus, mis näitab suure ja mitmekesise kogukonna võimekust.

LO61banner
Berliin, 8.august 2018 – Dokumendi Sihtasutus teatab LibreOffice 6.1 valmimisest, teine suurem uuendus 2018.a jaanuaris esitletud LibreOffice 6 versioonist koos märkimisväärse arvu uute ja täiustatud omadustega:

  • Uus ikooniteema Colibre, mis arvestab Microsofti disaininõudeid, muudab LibreOffice’i visuaalselt nauditavamaks Microsofti tarkvarakasutajate jaoks
  • Uuendatud pildihaldus, mis on tunduvalt kiirem ja sujuvam tänu uuele graafikahalduslahendusele ja täiustatud piltide elutsükkel koos uuendustega kui avada Microsofti omanduslikus vormingus dokumente
  • Draw menüüde ümberkorraldamine koos uue menüü Leht (Page) lisamisega, kasutajaliidese erinevad osad sobituvad paremini üksteisega
  • Suurem uuendus Base’i jaoks, saadaval vaid katseliste võimaluste lubamisel: vana HSQLDB andmebaas on vananenud ja mittesoovitav kuid siiski veel saadaval kuid uus Firebird’i andmebaasimootor on nüüd vaikimisi. Kasutajatel soovitatakse kolida failid nõustaja abil vana HSQLDB pealt uue Firebird’i peale või siis eksportida välisele HSQLDB serverile
  • Olulised uuendused kõikides LibreOffice Online moodulites koos kasutajaliidese muudatustega muutmaks seda kenamaks ja sarnasemaks töölauaversiooniga
  • Täiustatud EPUB’i ekspordifilter: viited, tabelid, pildid, fontide kaasamine ning jaluste tugi, paremad metaandmete muutmisvõimalused; täiustatud on ka veebipõhist abiinfot: lisaks tekstile on lisatud ka näidisfaile juhatamaks kasutajaid läbi uute võimaluste, mida on nüüd ka lihtsam lokaliseerida.

LibreOffice 6.1 uued võimalused on arendatud suure kogukonna poolt: 72% arendusest on tehtud selliste ettevõtete arendajate poolt kes on ka TDF’i Konsultatiivnõukogu liikmed: Collabora, Red Hat ja CIB ja teiste panustajate poolt nagu SIL ja Pardus ning 28% individuaalsete arendajate poolt.

Lisaks on ülemaailmne vabatahtlike kogukond kes hoolitsevad teiste põhiteenuste eest nagu kvaliteedi tagamine, tarkvara lokaliseerimine, kasutajaliidese disain ning kasutusmugavus, abiinfo täiustamine, vaba tarkvara ja OpenDocument’i failivormingute standardi kaitsmine kohalikul tasandil.

Kokkuvõttev video LibreOffice 6.1 uutest võimalustest.

Juurutamine ettevõtte tasandil
LibreOffice 6.1 on värske versioon uute võimalustega ja soovitav kasutada siis kui on tagatud korralik tehniline tugi.
Eelmine, LibreOffice 6.0 on rohkem küpsem ja TDF Konsultatiivnõukogu soovitab konservatiivsematel seda versiooni kasutada.
Lisaväärtusteenused ettevõtetele nagu tarkvaravahetus, koolitused suurtes organisatsioonides pakuvad sertifitseeritud professionaalid siin.

LibreOffice on kasutusel suurte organisatsioonide poolt igal kontinendil. Loetelu suurematest meedias teavitatud tarkvaravahetustest leiab TDF’i vikist.

LibreOffice 6.1 kättesaadavus
Allalaadimine tavapärasel aadressil https://libreoffice.ee/laadi-alla/
Enne paigaldamist on soovitav veenduda süsteemi vastavuses paigaldusnõuetele.

LibreOffice Online on põhimõtteliselt veebipõhine serveriteenus ning tuleks paigaldada ja seadistada koos pilveteenusega ja SSLi sertifikaatidega. Võib kaaluda ka teenusepakkujate pilvelahenduste pakkumisi.

Kõik LibreOffice’i kasutajad, vabatarkvara advokaadid ja kogukonna liikmed saavad toetada Dokumendi Sihtasutust aadressil https://www.libreoffice.org/donate

LibreOffice 6.1 on loodud koos dokumenditeisendamise teekidega projektist Document Liberation Project

Materjalid pressile
Hübriid-PDF dokumentidena loodud materjalid, sh kõrgkvaliteediga pildid on saadaval siin.

LibreOffice 6.1: kasutajaliidese taust
Viimased 8 aastat on LibreOffice’i kasutajaliidese arendus olnud inspireeritud järjepidevast, lõppkasutajale orienteeritud kontekstipõhisest lähenemisest (tuginedes senistele praktikatele), et pakkuda parimat segu funktsionaalsusest (seadistamise tase) ja lihtsus (korraga ekraanil olevad võimalused).

TDF’i Kujundusmeeskond on teinud mitmeid muudatusi erinevate ikoonistiilide näol LibreOffice 6.1 jaoks, et parandada väljanägemist ja pakkuda operatsioonisüsteemidega ja töölauakeskkondadega paremini kokkusobivat kasutajaliidest.

LibreOffice 6.1 uued ikooniteemad

LibreOffice 6.1 uued ikooniteemad

Colibre, täiesti uus ja nüüd vaikimisi ikoonistiil MS Windows’is on kujundatud puhtalt lehelt Austria vabatahtliku Andreas Kainz’i poolt. Colibre on loodud arvestades täielikult Microsofti juhiseid, mis tähendab seda, et ikooniteema kasutab sama värvilahendust kui MS Office ja pakub sarnast välimust. Inspiratsiooni on saadud ka Breeze’i ja Elementary teemadest.

Karasa Jaga, uus ikooniteema loodud Sundara OS’i jaoks ja on kujundatud Indoneesia vabatahtliku Rizal Muttaqin’i poolt, on samuti lisatud. “Karasa Jaga” tähendab “tunneta tulevikku” sunda keeles, mida kõneldakse Jaava saare lääneosas, on tugevalt inspireeritud ja tuletatud tänaseks lõpetatud Oxygen’i ikoonistiilist.

Elementary on nüüd vaikimisi ikooniteema GNOME’i töölauakeskkonnas. Sifr on asendatud HiContrast’iga kui vaikimisi kõrge kontrastiga ikooniteema.

Industrial ja Oxygen ikooniteemad on eemaldatud kuna neid ei hallata enam ning ka SVG tugi on puudulik. Kõik pärandikooniteemad on saadaval laiendustena.

Lisaks on ribatehnoloogia Notebookbar, veel katseline, tunduvalt täiustatud ja on valmis saanud Writer’i jaoks kuid teiste moodulite osas veel arendustöö käib. Eesmärk on pakkuda lõpptulemus sama võimas ja lihtne kui praegune vaikimisi tööriistaribadega pakutav kasutajaliides.

Tulevikku vaadates paistab, et LibreOffice’i (lähtekood) kasutajaliides on inspireeritud mõnede omanduslike kontoritarkvara pakettidest, mis viimase 10 aastaga on valinud erineva ja ilmselt arusaamatu lähenemisviisi.

Arengusse panustajad
LibreOffice 6.1 esindab ülemaailmselt panust suurte ja mitmekesiste kogukondadega koos toetustega ettevõtete ja vabatahtlike poolt.

libocon_2017_group_photo_2-1024x504

2017.a LibreOffice’i konverentsil osalejad

Siin on nimekiri inimestest kes panustasid uue omaduse või täiustamisega tarkvara, selle kasutajaliidese või lokaliseerimise osas.

Adolfo Jayme Barrientos
Andrea Gelmini
Andreas Kainz
Armin Le Grand, CIB
Ashod Nakashian, Collabora
Ayaspell
Belkacem Mohammed
Berend Ytsma
Caolán McNamara, Red Hat
DaeHyun Sung
Dennis Francis, Collabora
Dennis Roczek
Eike Rathke, Red Hat
Furkan Tokac
Gabor Kelemen
Gülşah Köse, Pardus
Heiko Tietze
Henry Castro, Collabora
Ilmari Lauhakangas
Jan Holešovský, Collabora
Joseph S. Maza
Kohei Yoshida
Kompilainenn
László Németh, FSF.hu
Lera Goncharuk
Luboš Luňák, Collabora
Marco Cecchetti, Collabora
Mark Hung
Maxim Monastirsky
Merzouk Ouchenem
Michael Meeks, Collabora
Michael Stahl, CIB
Michael Wolf
Mike Kaganski, Collabora
Miklos Vajna, Collabora
Muhammet Kara, Pardus
Nabil Semɛun
Nithin Kumar Padavu
Olivier Hallot, TDF
Pranav Kant, Collabora
Rizal Muttaqin
Samuel Mehrbrodt, CIB
Serge Krot, CIB
Slimane Amiri
Sophia Schröder
Stanislav Horáček
Stephan Bergmann, Red Hat
Szymon Kłos, Collabora
Tamás Bunth, Collabora
Tomaž Vajngerl, Collabora
Tor Lillqvist, Collabora
V. Stuart Foote
Yasin Bouklif
Yazid Bouhamam
Yousuf Philips
Xisco Faulí, TDF

LibreOffice 6.1 valmimine ei oleks võimalik ilma hindamatu väärtusega panuste eest paljude inimeste poolt, kes investeerisid oma aega kasutajaliidese kujundamise ja kasutajakogemuse täiustamise nimel, lokaliseerimisega rohkem kui 100 erinevasse keelde, kvaliteedijuhtimisega, dokumenteerimisega, veebipõhise abiinfo täiustamisega ja teiste seotud tegevustega, sealhulgas turundamine ja suhtlus.

Lisaks on paljud pakkunud kasutajatuge läbi postiloendite, veebipõhiste keskkondade ja sotsiaalmeedia, vastates küsimustele ja pakkudes tuge lahendamaks erinevaid küsimusi alates lihtsast allalaadimisest kuni keerukate liigendtabeliga seotud küsimusteni välja.

Viited