Intervjuu arendajaga : Markus Mohrhard

Kirjutab LibreOffice koodi, et puhata keerulistest matemaatlistest probleemidest?

Lugege miks ja kuidas Markus Mohrhard töötab LibreOffice kallal!

LibreOffice eksisteerib ainult sellepärast, et inimesed töötavad selle kallal, seega palun räägi meile natukene endast!

Ma olen kolmanda aasta matemaatikatudeng ja olen alati olnud huvitatud arvutiteadusest (see on isegi mu lisaaine). Ma olen alati huvitatud kõigest uuest matemaatikas, füüsikas ja arvutiteaduses ning püüan neist aladest õppida nii palju kui võimalik.

Milliste teiste tarkvaraprojektidega sa oled olnud seotud?

Ma olen töötanud ülikooli projekti kallal nüüdseks umbes aasta. Projekti sisuks on peamiselt mudeltransformatsioonide modelleerimine.

Kus sa elad ja õpid?

Ma elan Karlsruhes ja õpin Karlsruhe Tehnoloogiainstituudis (endise nimetusega Karsruhe Ülikool).

Millega sa tegeled kui sa ei tööta LibreOffice kallal?

Peamiselt õpin, aga vabal ajal tegelen spordiga või teen midagi koos sõpradega.

Ah, sport tähendab terveid inimesi projektis :)…seega, mis laadi spordiga sa tegeled?

Ma sörgin ja mängin jalgpalli. Aga ülikooli tõttu ei ole mul enam aega teha seda klubis, ainult koos sõpradega ja vabal ajal.

Millal sa enamasti projektiga tegeled?

Üldjuhul õhtuti ja öösel. Enamasti siis kui mul on mõni matemaatiline probleem, mis mu hulluks ajab ja mul on vaja mõnda aega millelegi muule mõelda.

Töötada LibreOffice koodi kallal, et lõõgastuda – võiks hullem olla :) Kas sul on eelistatud tekstiredaktor selle lõõgastava töö jaoks? Ja miks?

Notepad++, Vim ja Gedit. Oleneb sellest, mida ma teen. Notepad++ on minu eelistatud redaktor Windowsis ja mõnikord ma tunnen sellest Linuxis puudust. Ma arvan, et Linuxis arendamisel on valik vaid Emacsi ja Vim’i vahel ja ma lihtsalt eelistan Vim’i (isegi kui see mind vahel hulluks ajab). Ja Gedit meeldib mulle selle lihtsuse tõttu.

Kuidas sa kuulsid LibreOffice’st?

Ma jälgin ühte tehnikauudiste lehekülge ja nad kajastavad regulaarselt LibreOffice ja Document Foundationi uudiseid. Mulle meeldis LibreOffice taga olev iseseisev asutajate baas mis ei sunni arendajaid allkirjastama CLA’d (Contributor License Agreement).

Miks sa end selle projektiga sidusid?

Ma olen alati soovinud panustada avatud lähtekoodi projekti. Pärast seda kui avastasin Easy Hacks lehekülje jõudsin otsusele ja kogukond tegi arendusega tegelema hakkamise tõesti lihtsaks. Eriti Kohei aitas mind palju mõistmaks kalkulatsioonidega seotud koodi.

Mis oli sinu esimene panus LibreOffice’sse?

See oli ühe rea muutmine parandamaks õige lühitee näitamise probleemi. Ei midagi erilist, aga ma õppisin sealt palju LibreOffice struktuuri kohta. See oli kokkujooksmise bugi (fdo#37429) ning kõige häirivamate bugide nimekirjas. Niipea kui ma probleemi tuvastasin (mis võttis kaua aega), tuli teha vaid üks reamuudatus.

Milline oli sinu algne kogemus LibreOffice’sse panustades?

See oli hämmastav kui positiivselt tuumarendajad reageerivad uuele tulijale ja kui palju nad julgustavad edasi minema. Isegi kui ma automaatfiltri paiga kallal tööd alustades tegin mõningaid väga halbu disainiotsuseid aitasid nad mind iga kord mõnede vihjetega, kuidas ma saaksin oma koodi paremaks teha.

Mida sa peale seda oled teinud?

Ma olen kirjutanud natuke koodi et Calc toetaks üht automaatfilter lehe kohta ja vastavaid import ja eksport filtreid (siinkohal suur tänu Koheile abi eest). Peale seda olen ma parandanud mitmeid bugisid ja alustanud tööd selle kallal, et Calc toetaks piiramatut arvu lehekülgi, ning et parandada jõudlust teatud situatsioonides.

Mis on olnud sinu arvates sinu seni kõige olulisem panus LibreOffice’sse?

Minu jaoks see, et toetatakse üht automaatfiltrit lehe kohta, kuid teiste jaoks võib see olla mõni minu parandatud bugidest.

Kuidas see kasutajate jaoks asja paremaks teeb?

See oli kaua nõutud detail ja parendab veidi Exceliga ühilduvust. Sellest probleemist sai mööda, aga see oli ebamugav ja ma loodan, et sellest detailist saavad kasu paljud inimesed.

Milline on sinu tulevikuvisioon ja/või mida sa kõige meelsamini näeksid paremana?

Oleks imeline kui rohkem inimesi aitaks KKK’ga ja aitaksid arendajatel leida bugisid palju varem. Ma tegin oma paigaga katki mõned vähemolulised asjad, kuid neid ei avastatud enne RC1-te (esimene versioonikandidaat) ja ma arvan, et meie kvaliteeti saaks parandada kui oleks enam inimesi, kes testiks öösel ehitatut või beetaehitisi.

Teed sa veel midagi huvitavat kui sa parasjagu ei häki?

Ma mängin malet ja tegelen regulaarselt spordiga. Aga ma olen alati avatud uutele asjadele ja valmis proovima midagi teistsugust. Mulle meeldiks rohkem reisida, aga kuni ma õpin ei ole see võimalik.

Suur tänu sinu vastuste ja aja eest!