LibreOffice 6.2 on valmis

Berliin, 7.veebruar 2019 – Dokumendi Sihtasutus annab teada LibreOffice’i uue versiooni 6.2 valmimisest koos ribatehnoloogiaga (NotebookBar, lisainfo) – radikaalne uus lähenemine kasutajaliidesele, mis rajaneb MUFFINi kontseptsioonile ja pakub uudset kasutajakogemust ja arvestab erinevate ekraanisuurustega.

Kaartidega kasutajaliides (NotebookBar) on saadaval kaartidena (Tabbed), rühmitatud (Grouped) ja kontekstist sõltuvalt täiendamas traditsioonilist tööriista- ja külgriba. Kaartidega variant püüab pakkuda juba tuttavat kasutajaliidest kasutajatele kes tulevad omanduslikest kontoritarkvaradest kus kasutatakse ilma külgribata, samas kui rühmitatakse. Kaartidega kasutajaliidese puhul on juurdepääs „esimese taseme” funktsioonidele ühe klõpsuga ja “Teise taseme” funktsioonid maksimaalselt kahe klõpsuga.

Disainikogukond on teinud olulisi muudatusi ja täiustusi ikoonide teemades, eriti Elementary ja Karasa Jaga puhul.

LibreOffice 6.2 uued ja täiustatud funktsioonid:

  • Abiinfo süsteem pakub kiiremat filtreerimist märksõnadega otsimisel, otsingusõna esiletõstmist otsingulahtrisse kirjutamise ajal vastavalt valitud moodulile
  • Kontekstimenüüd on korrastatud, et need oleksid ühtsemad eri komponentide lõikes kogu kontoritarkvara ulatuses
  • Muudatuste jälitamise jõudlust on märkimisväärselt suurendatud, eriti mahukates dokumentides.
  • Writer’is on nüüd võimalik kopeerida tabelarvutuse andmeid tabelisse ja neid ei lisata enam objektina.
  • Calc’is on nüüd võimalik teha mitmemõõtmelist regressioonianalüüsi kasutades regressioonitööriista. Lisaks mitmed statistika mõõtmised on saadaval analüüsiväljundina, uus REGEX funktsioon on lisatud otsimaks teksti vasteid regulaaravaldisele ja võimalusena üle kirjutada.
  • Impress & Draw puhul on võimalik animatsiooni muuta, lohistades juhtpunkte. Lisatud on mõned tekstipõhised joonistamise stiilid, Draw puhul veel tabeli vormindamise alammenüü.
  • Pilvepõhine versioon LibreOffice Online sisaldab samuti mitmeid täiendusi. Nutiseadmete kasutajaliidest on lihtsustatud, reageerimisaeg on parem ja uuendused ekraaniklaviatuuri osas.
  • Koosvõimet omanduslike failivormingutega on samuti parendatud sarnaselt iga põhi- ja parandusversiooniga – parem ühilduvus Microsoft Office’i failivormingutega, sh vanemate ja Microsofti poolt mittetoetatud versioonidega. Fookus on olnud tabelitel ja animatsioonidel, dokumendi turvafunktsioonidel sõltumatu krüpteerimise ja HMAC tõestusega.

LibreOffice 6.2 uued funktsioonid on arendatud suure arendajate kogukonna poolt: 74% arendustest pärineb arendajatelt kes istuvad Konsultatiivnõukogus (Advisory Board): Collabora, Red Hat ja CIB ja teiste panustajate poolt nagu näiteks Müncheni linn ja SIL, 26% individuaalsetelt vabatahtlikelt

Lisaks on globaalne kogukond individuaalseid vabatahtlike kes tagavad teised põhitegevused nagu kvaliteedijuhtimine, tarkvara kultuurikeskkonnaga kohandamine, kasutajaliidese disain, abiinfo süsteem ja dokumentatsioon, lisaks vaba tarkvara ja avatud dokumendifaili standardite õiguskaitse kohalikul tasandil.

Kokkuvõttev video LibreOffice 6.2 põhilisematest uuendustest YouTube’is: https://www.youtube.com/watch?v=6HUnR5IoAQk

LibreOffice 6.1.5 ettevõtetele

Dokumendi Sihtasutus on valmis saanud ka LibreOffice 6.1.5, mis on küpsem ja seetõttu sobivam kasutamiseks ettevõtetes kus uued funktsioonid ei ole nii olulised kui individuaalne tootlikkus.

Ettevõtted, kes soovivad LibreOffice’it ametialaselt kasutada, peaksid kasutama lisandväärtusega teenused sertifitseeritud inimestelt, mis on seotud tarkvara toega, migratsiooniga ja koolitusega. Lisaks on olemas LibreOffice LTS (pikaajalise toega) versioonid, mida pakuvad mõned TDFi nõuandekogus istuvad ettevõtted (CIB, Collabora).

Kasutades sertifitseeritud professionaalide abi on parim võimalus organisatsioonidele LibreOffice’i juurutamisel suurel hulgal arvutitel. Tegelikult panustades kogukonna poolt tarkvarasse tekib positiivne ring, mis on kasulik kõikidele osapooltele, sealhulgas kasutajatele.

LibreOffice 6.2 ja 6.1.5 saadavus

LibreOffice 6.2 ja LibreOffice 6.1.5 on saadaval https://libreoffice.ee/laadi-alla/

LibreOffice Online on põhimõtteliselt serveriteenus ja peaks olema paigaldatud, seadistatud lisades pilvesalvestuse ja SSL sertifikaadi. Seda võib kaaluda ka kui pilveteenusena pakutuna internetiteenuse pakkuja või ka ettevõtte, suurorganisatsiooni poolt.

LibreOffice’i kasutajad, vaba tarkvara kaitsjad ja kogukonna liikmed saavad Dokumendi Sihtasutust annetusega toetada aadressil https://www.libreoffice.org/donate

LibreOffice 6.2 on loodud kasutades dokumendifailivormingute teisendamise teeke Dokumendi Vabastamise Projektist: https://www.documentliberation.org

Pressikomplekt on saadaval https://tdf.io/lo62presskit

Allikas: uudise inglisekeelne versioon.