LibreOffice 6.4 on valmis

Berliin, 29.jaanuar 2020 – Dokumendi Sihtasutus annab teada LibreOffice’i uue versiooni 6.4 valmimisest, mis on LibreOffice’i 6. perekonna uus põhiväljalase. See pakub paremat jõudlust, eriti kui avada ja salvestada tabelarvutuse ja esitluse dokumente. Lisaks on suurepärane ühilduvus DOCX, XLSX ja PPTX failidega.

LibreOffice pakub kontoritarkvaradest kõige paremat ühilduvust, alustades avatud dokumendivormingu (ODF) loomulikust toetamisest – kõrgema turvalisuse ja koostalitlusvõime omadustega võrreldes omandvaraliste vormingutega kuni DOCX, XLSX ja PPTX failivormingute peaaegu täiusliku toeni. Lisaks sisaldab LibreOffice paljude vanemate dokumendivormingute filtreid ja sellisena on see parim koostalitlusvõime tööriist turul.

Lisaks pakub uus versioon mitmeid huvitavaid uusi võimalusi, pikem nimekiri asub aadressil https://wiki.documentfoundation.org/ReleaseNotes/6.4

ÜLDINE

Peale LibreOffice’i avamist on hiljuti kasutatud dokumentidele on lisatud rakenduste ikoonid, mis hõlbustavad erinevat tüüpi dokumentide äratundmist.
Lisatud on QR-koodigeneraator, mis muudab mobiilseadmete abil loetavate QR-koodide lisamise dokumentidesse hõlpsaks.
Hüperlingi kontekstimenüüd on kogu komplektis ühtlustatud ja pakuvad nüüd järgmisi menüükirjeid: Ava hüperlink, Muuda hüperlinki, Kopeeri hüperlingi asukoht ja Eemalda hüperlink.
Uus funktsioon Tööriistad -> Automaatne sisu varjamine võimaldab peita salastatud või tundlikke andmeid dokumendis, mis põhineb tekstil või regulaaravaldisel.
Abisüsteem pakub kiiremaid ja täpsemaid otsingutulemusi, paljudel abilehtedel on parema kasutajakogemuse tagamiseks tõlgitud ekraanipildid.

WRITER

Külgribale on lisatud tabeli paneel.
Kommentaarid saab nüüd märkida lahendatutena. Lisaks on nüüd võimalik lisada kommentaare tekstidokumentide piltidele ja diagrammidele.
Täiustatud on tabelite lõikamist, kopeerimist ja kleepimist uue menüükäsuga Redigeerimine -> Aseta teisiti -> Aseta põimitud tabelina.

CALC

Tabelarvutuses saab nüüd kogu sisust ülevaate eksportides PDFis ühele lehele ilma mitmele lehele jaotamiseta.

IMPRESS & DRAW

Menüüs Kujundid ühendab uus valik nimega Liida tekstikastid mitu valitud tekstikasti üheks. See on kasulik kui impordite PDF-faili ja teksti sisu on jagatud mitmeks lahtriks.

LIBREOFFICE ONLINE

Writeris saab tabeli omadusi hõlpsalt külgribalt muuta ja dokumendi sisukorda saavad kasutajad täielikult hallata.
Calc’is pakub funktsioonide nõustaja nüüd kõiki funktsioone ja külgribale on lisatud lai valik valitud diagrammide võimalusi.

LibreOffice 6.4 on esimene uus versioon, mis on saadaval 2020. aastal. Aasta jooksul tähistab kogukond kõigi aegade parima tasuta kontoritarkvara komplekti 10. aastapäeva mitmel vaba- ja avatud lähtekoodiga tarkvara (FOSS) üritusel Euroopas, Aafrikas, Aasias ja Ameerikas. Mitu vabatahtlikku tutvustavad projekti verstaposte ja arutavad LibreOffice’i tulevikku töölaual ja pilves.

LibreOffice 6.4 uued funktsioonid on välja töötanud suur tarkvaraarendajate kogukond: 75% panusest pärineb arendajatelt, kes töötavad nõuandekomitees osalevates ettevõtetes nagu Collabora, Red Hat ja CIB, ning teistes organisatsioonides ja 25% on pärit vabatahtlikelt üksikisikutelt.

Lisaks on ülemaailmne vabatahtlike kogukond, kes hoolitseb muude põhitegevuste eest, nagu kvaliteedi tagamine, tarkvara lokaliseerimine, kasutajaliidese kujundamine ja kasutajakogemus, abisüsteemi ja dokumentatsiooni redigeerimine, lisaks vaba tarkvara ja avatud dokumendistandardite propageerimine.

Video, mis võtab kokku LibreOffice 6.4 parimad uued omadused, on saadaval YouTube’is: https://www.youtube.com/watch?v=-4boEj8S2JQ

LibreOffice üksikute kasutajate jaoks

LibreOffice 6.4 esindab avatud lähtekoodiga kontoritarkvara funktsioonide värskemat versiooni ja on seega suunatud tehnoloogiahuvilistele, varajastele kasutuselevõtjatele ja aktiivsetele kasutajatele. Dokumendi Sihtasutus (TDF – The Document Foundation) ei paku kasutajatele tehnilist tuge, ehkki nad teistelt saavad abi postiloendites ja Ask LibreOffice’i veebisaidil olevatelt kasutajatelt: https://ask.libreoffice.org

Kasutajatele, kelle põhieesmärk on isiklik produktiivsus ja eelistavad seetõttu uute funktsioonide ees rohkem testimist ja vigade parandamist välja andnud väljaannet, hooldab Dokumendi Sihtasutus LibreOffice 6.3 perekonda, mis sisaldab mõnekuiseid tagasi teisaldatud parandusi. Praegune versioon on LibreOffice 6.3.4.

LibreOffice ettevõtetes

Ettevõtetes juurutamiseks soovitab TDF tungivalt hankida LibreOffice’i ühelt ökosüsteemi partnerilt, et saada pikaajaliselt toetatud väljaandeid, spetsiaalset abi, kohandatud uusi funktsioone ja muid eeliseid, sealhulgas teenustaseme kokkuleppeid (SLA). Samuti tuleb ökosüsteemi partnerite tehtud töö tagasi LibreOffice’i projekti, millest saavad kasu kõik.

Omandvaraliste kontoritarkvara komplektide väljavahetamise väljaõppe ja koolituse korral peaks professionaalset tuge hankima sertifitseeritud spetsialistidelt, kes pakuvad lisandväärtusteenuseid, mis laiendavad kogukonna ulatust ärimaailma ning pakuvad CIO-dele ja IT-juhtidele lahendust, mis on kooskõlas omanduses olevate pakkumistega.

Tegelikult on LibreOffice tänu oma küpsele koodile, rikkalikule funktsioonide komplektile, avatud standardite tugevale toele, suurepärasele ühilduvusele ja sertifitseeritud partnerite pikaajalisele tugivõimalusele ideaalne lahendus ettevõtetele, kes soovivad taastada oma andmete kontrolli ja vabastada end tootjalukustusest.

LibreOffice 6.4 kättesaadavus

LibreOffice 6.4 on kohe saadaval järgmiselt lingilt: https://libreoffice.ee/laadi-alla/ Omanduslike operatsioonisüsteemide miinimumnõuded on Microsoft Windows 7 SP1 ja Apple macOS 10.9. Uusima LibreOffice Online’i lähtekoodi koosseisud on saadaval Dockeri konteineritena: https://hub.docker.com/r/libreoffice/online/ LibreOffice’i kasutajad, tasuta tarkvara propageerijad ja kogukonna liikmed saavad Dokumendi Sihtasutust toetada annetusega aadressil https://www.libreoffice.org/donate

LibreOffice 6.4 on üles ehitatud dokumentide teisendamise teekidega Dokumentide Vabastamise Projektist: https://www.documentliberation.org LibreOffice 6.4 uute funktsioonide põhjalikum loetelu on saadaval väljaande märkuste wiki lehel: https://wiki.documentfoundation.org/ReleaseNotes/6.4

Pressikomplekt

Pressikomplekt, sealhulgas dokument failivormingute teemadel ja kõrge eraldusvõimega ekraanipildid, asuvad siin: https://nextcloud.documentfoundation.org/s/ZA4Y67yz6jBJSqz

Allikas: https://blog.documentfoundation.org/blog/2020/01/29/libreoffice-6-4/