LibreOffice 4.1: pööre koostalitlusvõime suurendamise suunas

Uus kontoritarkvara pakett pakub mitmeid täiustusi, mis viib patenteeritud failiformaatide toetuse uuele tasemele.

25. juulil 2013 andis Dokumendi Sihtasutus Berliinis teada LibreOffice’i 4.1 versiooni väljaandmisest. Tegemist pole mitte ainult siiani parima, vaid ka kõige koostalitlusvõimelisema vaba tarkvarapaketiga. LibreOffice 4.1 pakub ka arvukaid edasiarendusi dokumentide ühildamises, mis suurendab võimalusi teadmiste vahetamiseks patenteeritud tarkvarakasutajatega, saades samal ajal kasutada orginaaldokumendi vormistust ja sisu.

LibreOffice jaoks on koostalitlusvõime võtmetähtsusega, sest üleminekul vaba tarkvarapaketi kasutamisele on tegemist de facto standardiga (2012. aasta algusest). Arvukad edasiarendused on tehtud Microsoft OOXML filtrite importimiseks ja eksportimiseks, aga ka Microsoft Office kontoritarkvara failiformaatidele üldiselt ja RTF faili filtritele. Suur osa neist edasiarendustest tulenevad sertifitseeritud arendajate fundamentaalsetest tegevustest migratsiooniprojektide toetamisel, mis põhinevad professionaalsel kasutajatoe tegevusel.

Koostalitlusvõimele aitavad kaasa ka uued võimalused nagu kirjastiilide ühildamine Writer’is, Calc’is, Impress’is ja Draw’is. Kirjastiilide ühildamine aitab säilitada faili originaalse visuaali ka juhul, kui dokumendis kasutatud kirjastiili pole kasutatavasse arvutisse salvestatud. Lisaks aitab antud ühidluvus ka importida ja eksportida uusi Excel 2013 funktsioone ODF’i OpenFormula’sse.

Lisaks koostalitlusvõimele pakub LibreOffice 4.1 hulgaliselt uusi võimalusi ja edasiarendusi teistes tarkvarapaketi valdkondades, mis on välja toodud siin: https://www.libreoffice.org/download/4-1-new-features-and-fixes (inglie keeles).

Ühtlasi impordib LibreOffice 4.1 ka mõningaid AOO võimalusi, sealhulgas Symphony tööriistariba, mida esialgu loetakse veel eksperimentaalseks uuenduseks. LibreOffice’i arendajad töötavad widget’i nimelise vormistustenhika võimaluse integreerimisega (mis muudab kasutajaliidese aknad liikuvaks suuruses muudetavaks, olles kooskõlas LibreOffice dialoogakende käitumisega).

LibreOffice on saabunud peale märkimisväärset arendusprotsessi, mida on üldjoontes kirjeldatud sihtasutuse blogis: http://wp.me/p1byPE-q0. Täpsem kirjeldus ja kokkuvõte LibreOffice’i võimalustest asub siin: https://www.libreoffice.org/features/why-libreoffice/.

Juba kahe kuu pärast – 25. septembril 2013, koguneb LibreOffice kommuun Itaaliasse kolmandale LibreOffice konverentsile, mida võõrustab Milano Riikliku Ülikooli Arvutiteaduse teaduskond. Rohkem informatsiooni ürituse kohta leiad konverentsi koduleheküljelt: http://conference.libreoffice.org/2013/en. Ettepanekuid esitluste tegemiseks on võimalik saata kuni 4. augustini.

LibreOffice allalaadimine

LibreOffice´i 4.1 versioon on koheselt allalaetav LibreOffice Eesti allalaadimise leheküljelt siit: https://libreoffice.ee/laadi-alla. Laiendused LibreOffice´le on kättesaadavad siit: http://extensions.libreoffice.org/extension-center.

Muudatustelogid on kättesaadavad https://wiki.documentfoundation.org/Releases/4.1.0/RC1 (parandatud 4.1.0.1), https://wiki.documentfoundation.org/Releases/4.1.0/RC2 (parandatud 4.1.0.2) ja https://wiki.documentfoundation.org/Releases/4.1.0/RC3 (parandatud 4.1.0.3) ning https://wiki.documentfoundation.org/Releases/4.1.0/RC4 (parandatud 4.1.0.4).

Toeta Dokumendi Sihtasutust

LibreOffice’i kasutajad, vaba tarkvara toetajad ja kommuuni liikmed saavad toetada Dokumendi Sihtasutust annetustega siin: http://donate.libreoffice.org. Kogutud raha kasutatakse infrastruktuuri arendamiseks ja turundustegevuste toetamiseks, suurendamaks teadlikkust projekti kohta nii globaalsel kui ka kohalikul tasandil.